socha před purkrabstvím Pražského hradu
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych zjistila, proč je před purkrabstvím Pražského hradu socha nahého muže, příp. kdo to má být a od kdy se zde nachází. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
socha nahého mladého muže s názvem "Mládí" či dříve též "Radostné mládí" pochází z dílny sochaře Miloše Zeta (1920 - 1995).
Na nádvoří Nejvyššího purkrabství byla umístěna v roce 1963,  kdy byl v purkrabství otevřen Dům československých dětí (dnes Muzeum hraček).  Socha tedy souvisela s náplní objektu, nezobrazuje pravděpodobně nikoho konkrétního.
Více informací a zajímavostí k uvedenému dílu se můžete přečíst např. na stránkách:
* http://cestovani.idnes.cz/krok-za-krokem-prazskym-hradem-dzw-/kolem-sveta.aspx?c=2000M286C10A
* http://dokapsy.blogspot.cz/2013/02/why-did-women-back-on-penis.html
Další použité zdroje:
Výtvarné umění: časopis Svazu československých výtvarných umělců. 1964, Číslo 2, str. 52.
EDERER, Antonín a AUGUSTA, Pavel, ed. Ulice a uličky Malé Strany a Hradčan. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2009. 167 s. Knihy o Praze; sv. 47. ISBN 978-80-87040-15-7.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2017 11:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu