Socha Diany v parku Cibulka (Praha 5)
Text dotazu
Lze zjistit autora sochy Diany se psy v parku Cibulka? Web umenipromesto.eu uvádí Platzerova dílna, zatímco podle webu prehis.cz to byla dílna sochaře Václava Prachnera.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přestože jsme prohlédli níže uvedené publikace, autora sochy se nám nepodařilo zjistit (není uváděn):
-Volavka, Vojtěch. České malířství a sochařství 19. století. Praha : SPN, 1968
-Primusová Hana. Umění v historii Prahy. Praha : PIS, 1997
-Poche, Emanuel. Prahou krok za krokem. Praha, Litomyšl : Paseka, 2001
-Poche, Emanuel : 7 procházek Prahou. Praha : Orbis 1966
-Lorenzová, Helena, Patrasová, Taťána, Švácha, Rostislav. Dějiny českého výtvarného umění, 1780-1890, ČÁST III, ČÁST 1. Praha : Academia 1984-2007
Publikace o památkách Prahy 5 uvádí jenom neurčitě, že socha pravděpodobně pochází z pražské platzerovské dílny.
Zdroj: VEVERKA, Přemysl, Národní památkový ústav a Praha 5 (Česko). Památky Prahy 5: stavby, sochy a plastiky, pamětní desky. Praha: Městská část Praha 5, 2006, s. 77. ISBN 80-903661-7-1.
Připojujeme několik informací k historii. Původní hospodářská usedlost Cibulka byla již ve 14. století dědičným dvorem košířské vrchnosti. V roce 1815 zakoupil usedlost pasovský biskup Leopold Linhart Thun-Hohenstein, který dal v letech 1817−1826 celý areál upravit a doplnit řadou romantických staveb a soch do podoby anglického parku. V té době bylo také vybudováno jezírko Pod Dianou. Po smrti svého zakladatele přecházela Cibulka na další majitele, pro které však byla spíše přítěží. Na špatný stav celého areálu bylo upozorňováno již ve 30. letech 19. století. Ve dvacátých letech 20. století odkoupila Cibulku obec pražská od tehdejšího majitele J. Hyrouse.
Blízko vstupu do parku je socha Diany z doby okolo r. 1820, nad níž až do r.1965 stával antikizující sloupový altán. Zahradní  areál oživují klasicistní plastiky, k nimž vedle zmíněné Diany patří Prachnerovy sochy Dia, laokonta a Chrona.
Zdroj:
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/29239/BPTX_2008_1_11260_KBAK000_50660_0_67351.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://www.praha-priroda.cz/vodni-plochy-a-potoky/vodni-plochy-dle-katastru/kosire/pod-dianou-cibulka/
Zkuste se ještě se svým dotazem obrátit na knihovnu Uměleckoprůmyslového muzea, https://knihovna-upm.cz/.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2024 15:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu