Výměna orgánů = nesmrtelnost?
Text dotazu
Dobrý den,
Kdyby si člověk měnil opotřebované orgány, dala by se takto vytvořit nesmrtelnost?
Odpověď
Dobrý den!
Myšlenka, že by člověk fungoval jako písíčko - vyměníme vadnou komponentu a jedeme dál - je líbivá, ale bohužel takto by se nesmrtelnost vytvořit nedala. Jednotlivé orgány jsou mj. složeny z buněk a ty obsahují vždy určitý počet chromosomů. Koncové části chromosomů se nazývají telomery. Telomery se během života zkracují kvůli neschopnosti enzymu syntetizovat konce lineárních nukleových kyselin. Postupné zkracování délky telomer vede ke stárnutí buňky (senescence) a její programované buněčné smrti vyvolané tumor supresorovými geny p53 a Rb, čímž je zabráněno nekontrolovatelnému buněčnému dělení.  Původní délka telomer se obnovuje obvykle během tvorby pohlavních buněk činností enzymu telomerázy. Avšak ani umělé podávání enzymu telomerázy nevede k prodloužení života, ale naopak k jeho zkrácení, neb v organismu vyvolává právě ono nekontrolovatelné buněčné dělení, alias rakovinu. Tudíž naši touhu po nesmrtelnosti musíme přenechat Pánu Bohu...
Použité zdroje
ŠTEFÁNEK, Jiří. Medicína, nemoci, studium na 1. LF UK [online]. [cit. 11. 2. 2010]
"Senescent cells, tumor suppression, and organismal aging: good citizens, bad neighbors."(Feb 2005). Cell 120 (4): 513-22. doi:10.1016/j.cell.2005.02.003.
"Telomerase as an emerging target to fight cancer--opportunities and challenges for nanomedicine."(Sep 2010). J Control Release 146 (2): 228-40. doi:10.1016/j.jconrel.2010.03.025.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.12.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu