smrt
Text dotazu
Jak se dříve lidé dívaly na smrt?? Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den, vnímání smrti v dějinách lidstva procházelo určitým vývojem. Záleželo na kultuře a tradici konkrétního národa, popřípadě vnímání určitých jednotlivců (např. ve filosofii). Smrtí, dějinami vnímání smrti a různými pohledy na smrt se zabývá několik knih.
* OHLER, Norbert. Umírání a smrt ve středověku. 1.vyd. Jinočany : H & H, 2001. ISBN 80-86022-69-2 (váz.)
* NAVRÁTILOVÁ, Alexandra. Narození a smrt v české lidové kultuře. 1.vyd. Praha : Vyšehrad, 2004. ISBN 80-7021-397-3 (váz.)
* DAVIES, Douglas James. Stručné dějiny smrti. 1.vyd. Praha : Volvox Globator, 2007. ISBN 978-80-7207-628-4
* JUNKOVÁ, Jitka. Problematika lidového nazírání a význam strachu před smrtí v lidové kultuře : (Podle folklorního materiálu). Praha : [s.n.], 1950.
* ARIES, Philippe. Dějiny smrti. [I., Doba ležících]. 1.vyd. Praha : Argo, 2000. ISBN 80-7203-286-0 (váz.)
* ARIES, Philippe. Dějiny smrti. II., [Zdivočelá smrt]. 1.vyd. Praha : Argo, 2000. ISBN 80-7203-293-3 (váz.)
* SCHERER, Georg. Smrt jako filosofický problém. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 2005.ISBN   80-7192-914-X (brož.)
Doufáme, že v nich naleznete odpověď na to, co Vás o vnímání smrti v historii zajímá.
Další publikace můžete dohledat v Online katalogu Národní knihovny:
http://sigma.nkp.cz/cze/nkc , Souborném katalogu ČR:
http://sigma.nkp.cz/cze/skc, popřípadě Jednotné informační bráně:
http://www.jib.cz .
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu