Smírčí kříž Studánka
Text dotazu
Dobrý den. Můžete mi prosím zjistit souřadnice (GPS) pro smírčí kříž "Studánka".
Nalezené souřadnice v Bakalářské práci - Drobné sakrální stavby na území mikroregionu Slavkovský les. Jiří Konečný
file:///C:/Users/u%C5%BEivatel/Downloads/BP_Ji%C5%99%C3%AD_Kone%C4%8Dn%C3%BD_2013.pdf
jsou nepřesné. Děkuji
Odpověď
Studánka - zemědělská usedlost ležící jihozápadně od Sokolova.
Kříž Studánka - výška 85 cm, šírka 33 cm, tloušťka 14 cm. Na kříži rytina řeckého kříže.
V roce 2018 kříž ze svého stanoviště zmizel a od té doby na původním místě není.
Z tohoto důvodu jste kříž na jeho místě nenašel, i když možná původní informace z Vámi citovaného
dokumentu  mohla být správná.
GPS: N 50 5.325´ O 12 36.194´
Informace o kříži:
Štíhlému latinskému žulovému kříži chybí rameno a na jedné straně je do něj vytesán hluboký kříž. Kromě toho je na hlavě kříže další škrábaný kříž, z hraničního značení znám jako hraniční kříž. Nalezen v mapovém listu 515 - vydaném místopisným saským královským úřadem v roce 1898 mezi dnes již zaniklými osadami Schönbrunn, Tiefengrün a Wöhr. Kříž se nachází na západ od Wöhru, a podle něj by se dala dobře označit poloha vesnice.
Použité zdroje
http://www.smircikrize.euweb.cz/
http://suehnekreuz.de/
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Sokolov
Knihovna
Krajská knihovna Karlovy Vary
Datum zadání dotazu
10.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu