Složení slz
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda se obsah (složení) slz nějak liší, podle toho, zda se jedná o pláč "šťastný" (např. když něco vyhrajeme, nebo máme radost z toho, že vidíme někoho, koho jsme již dlouho neviděli, atd.) nebo pláč "smutný" (např. při nějaké tragické události atd.)?
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
o účincích slz a o tom, proč a jak vzniká pláč máme informací poměrně málo. Ví se ale, že složení slz vyvolaných silnými emocemi se liší od ochranných slz, jimiž se oči brání před vyschnutím nebo kterými vyplavují nečistoty. (http://www.tyden.cz/rubriky/veda/clovek/lidske-slzy-vzkazuji-zklidni-hormon_191411.html)
Podle knihy "Jak kočky předou" od Heiney, Paula existují tři typy pláče. První z nich produkujeme vlastně pořád, aniž bychom si to uvědomovali, protože není způsoben emocemi ani poraněním či podrážděním oka. Slzné žlázy totiž produkují neustále malé množství slz, které chrání oko před bakteriemi a před tím, aby nevyschlo. Toto malé množství slz je roztíráno při mrkání po povrchu oka. Další typ pláče můžeme pozorovat pokud je oko nějak podrážděno. Např. nám do něj spadne prach. Oko se okamžitě pokryje slzami, aby byly cizí částice co nejdříve odplaveny. Posledním typem pláče je pláč, který je způsoben emocemi. Sem spadá pláč vzniklý jak z nějakého zármutku či strádání, tak pláč způsobený např. velkou radostí. Tento se liší od prvních dvou zmíněných tím, že obsahuje o čtvrtinu více bílkovin a hormonů.
Zdá se tedy, že rozdíl ve složení slz existuje. Ne však v tom, zda se jedná o pláč "smutný", který vznikl, kvůli nějakému zármutku či pláč "šťastný", který vznikl z radostného pocitu  (když využijeme Vaše dělení na pláč "smutný" a "šťastný"), ale na tom, zda se jedná obecně o pláč způsobený emocemi (do něhož patří oba uvedené pláče ("šťastný" i "smutný")) nebo pláč, který oko chrání při podráždění či "ochranný pláč".
Pro zajímavost: Lidské slzy jsou složeny z 99 % z vody, která je smíšena přibližně s 1 % soli a 0,2 až 0,5 % bílkovin a organických sloučenin jako jsou glukóza, aminokyseliny a fermenty. Chemické složení slz má antibakteriální účinky, což má za následek ničení bakterií na oku i v spojivkovém vaku. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Slzy).
Slzy obsahují endorfin tišící bolest a stresové hormony, smyslem pláče je zklidnění jedince. Výzkumy na univerzitě v Minnesotě prokázaly, že pláč dokáže organismus zbavit stresu a dostat jej zpět do rovnováhy. Slzy totiž obsahují zvýšené hladiny některých proteinů, manganu a draslíku, a určité speciální látky, které přirozeně otupují bolest. (http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=730527) Pláč vzbuzuje v okolí soucit a lítost, má tedy rovněž signální funkci. Všichni savci mají slzy ke zvlhčování povrchu oka a vyplavování nečistot, ale zřejmě pouze člověk je schopen plakat. (http://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A1%C4%8D).
Jak již tedy bylo řečeno, naše oči vlastně pláčou sice málo, ale pořád. Slzné žlázy produkují běžně jen tolik slz, aby oči nevyschly. K větší aktivitě se vyburcují, když nám do oka něco spadne a je potřeba to vyplavit. A největší vodopád slz naše oči spustí pod vlivem emocí. To jsou ale už jiné slzy, je v nich o čtvrtinu víc proteinů. Konkrétně hormonů. Jedním, ale ne jediným stresovým hormonem, který se vyplavuje slzami, je prolaktin. Protože je částečně zodpovědný i za tvorbu mateřského mléka, není překvapením, že ženy ho mají mnohem více. Prolaktin tedy může za to, že ženy pláčou asi čtyřikrát častěji než muži. (http://ona.idnes.cz/slzy-nejsou-slabost-jejich-potlacovani-se-muze-vymstit-p2j-/vztahy-sex.aspx?c=A110131_182710_vztahy-sex_abr)
Zdroje:
* HEINEY, Paul. Jak kočky předou? : odpovědi na 244 zvídavých otázek. 1. vyd. České Budějovice : Knopp, 2009. ISBN 978-80-7232-371-5 (brož.).
* KOČÁREK, Eduard. Biologie člověka 1. 1. vyd. Brno : Nakladatelství Scientia, 2010. ISBN 978-80-86960-47-0.
* KOČÁREK, Eduard. Biologie člověka 2. 1. vyd. Brno : Nakladatelství Scientia, 2010. ISBN 978-80-86960-48-7.
* MACHKOVÁ, SILVA; RUPEC, Stanislav. Biologie člověka : Soubor učebních pomůcek. [Ostrava : Tiskárna Schenk, 2011].ISBN 978-80-254-8827-0 (kroužková vazba).
* KOLÁŘOVÁ, Gabriela. Biologie člověka. 3. vyd. Praha : Agentura Fajma, 1996. ISBN 80-85374-28-5.
* TROJAN, Stanislav; SCHREIBER, Michal. Atlas biologie člověka : 430 modelových otázek k přijímacím zkouškám na medicínu, 100 obrazových podkladů k opakování a procvičování. 1. vyd. Praha : Scientia, 2002. ISBN 80-7183-257-X (brož.).
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Slzy
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pl%C3%A1%C4%8D
http://ona.idnes.cz/slzy-nejsou-slabost-jejich-potlacovani-se-muze-vymstit-p2j-/vztahy-sex.aspx?c=A110131_182710_vztahy-sex_abr
http://zena.centrum.cz/zdravi/zivotni-styl/clanek.phtml?id=730527
http://www.tyden.cz/rubriky/veda/clovek/lidske-slzy-vzkazuji-zklidni-hormon_191411.html
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2013 16:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu