slovo žúrovať
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem na slovenské slovo "žúrovať". Co to, prosím vás, znamená?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
slovníky spisovného slovenského jazyka sloveso žúrovať bohužel neuvádějí. Nalézt v nich můžete pouze sloveso
* ažúrovať, -uje, -ujú nedok. (čo) vyšívať ažúr, ozdobovať ažúrom: ažúrovaná bielizeň
nebo podstatné jméno:
* žúr -u m. hovor. stretnutie známych v súkromí spojené s pohostením a zábavou (mejdan, dýchánek)
V českém Slovníku spisovného jazyka českého (1960-1971) můžete nalézt slovo žúrovat, které znamená:
* žúrovat ned. zast. ob. (co) ažurovat: ž. kapesník
Se svým dotazem se ovšem můžete zkusit obrátit ještě přímo na Jazykovou poradnu Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra : http://www.juls.savba.sk/poradna.html
Použité zdroje
* http://slovniky.juls.savba.sk/
* http://www.juls.savba.sk/ssj_peciar.html
* http://ssjc.ujc.cas.cz/sear[…];where=hesla&hsubstr=no
* BALCOVÁ, Táňa a GREŇA, Štefan. Česko-slovenský a slovensko-český slovník. 2. vyd. Bratislava: Mikula, 2008. 1031 s. ISBN 978-80-88814-57-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.08.2018 20:16
Pavel Hušek píše:
Středa 22.08.2018 05:51
Od slovenské kolegyně jsem se dozvěděl, že tak jako slovo žúr = mejdan, pařba, tak slovo žúrovať = pařit, kalit, chlastat.
Toto nespisovné slovo pochopitelně není ve slovnících spisovného jazyka, ale dá se vygůglit v časopiseckých článcích, zejm. bulvárních,
jako např.
http://www.pluska.sk/sarm/c[…]zera-ako-po-boji-so-za.html
nebo
http://www.pluska.sk/zena/volny-cas/zurovat-je-umenie.html
nebo také se dá najít na videích, např. v rozhovorech Adély Banášové (Vinczeové), např. tady:
Trochu inak v SND: Jana Kirschner hosťom Adely Banášovej
https://www.youtube.com/watch?v=AWiIVArVm7Q
Tomáš Nedbálek píše:
Sobota 20.11.2021 11:51
žúrovať = lelkovat, flákat se, potulovat se, pařit (kalit), bavit se
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu