slovo vstupné
Text dotazu
Zajímalo by mě co vše se rozumí a co znamená slovo VSTUPNÉ.
Odpověď
Dobrý den,
vstupné, ( -ho, podstatné jméno roku středního), poplatek za vstup, za vstupenku
Např.: Moji přátelé zaplatili vstupné i za mne. Nebylo možné jich pustiti do divadla bez vstupného.
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Praha: Československá akademie věd, 1951-1953. D. 6.
vstup = vstoupení, přístup
vstupné, -ho, střed.rod = poplatek za vstup, přístup; vstupní kapitola = úvodní; vstupní kniha autora = první
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952.
Slovník spisovného jazyka českého, Ústav pro jazyk český, v. v. i. 2011, http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php  má toto vysvětlení a příklady:
heslo vstupné, -ho střed.rod, poplatek za vstup (ve význ. 1), za vstupenku: vysoké, nízké, jednotné v.; zaplatit v.; vybírat v.
Pokud potřebujete odbornější vysvětlení, obraťte se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/ .
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
10.01.2012 18:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu