slovo ubikace
Text dotazu
Z jakého jazyka pochází a jak vzniklo slovo
ubikace?
Odpověď
Dobrý den,
slovo ubikace je označení pro budovu nebo místnost k ubytování většího počtu lidí. Vývoj slova byl přes německé Ubikation z latinského "ubi" mající význam "kde".
Příklady použití:
* Otázka ubikace pro vojsko v továrně záhy vyřízena. (Čapek-Chod).
* Sedávají večer v pevnůstkách, polních táborech, nouzových ubikacích. (čas. Týden rozhlasu).
Použitá literatura:
1) Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. 9 sv.
2) HOLUB, Josef; KYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd.. Praha: SPN, 1992. 483 s. ISBN 80-04-23715-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2008 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu