slovo sketa, etymologie
Text dotazu
prosím o informaci, jaký je původ slova \"sketa\", děkuji, Havlásková
Odpověď
Dobry den,
puvod slova „/sketa/“ neni jasny. Pravdepodobne pochazi ze staroslovenstiny - „/tъsk-eta/“ (odvozeno od „/tъsk-jъ/“ – „prazdny“). Podobna slova existuji i v jinych slovanskych jazycich: „/steta/“ (bulharsky), „/sceta/“ (srbochorvatsky) – „skoda, ujma, ztrata“; „/tsceta/“ (rusky) – „marnivost“. Ovsem to se nehodi vyznamem k ceskemu vyznamu „zbabelec“. Lze predpokladat, ze „/tsketa/“ je novy zpetny utvar z „/tsketny/“ – „teskny“, a ze se tak nadavalo tomu, s nimz bylo „teskno, tesklivo“ ve vyznamu starsim („teskliva vec“ – „protivna, promrzela“). Snad totozne s tim je staroceske „/cketa/“, „/stketa/“, „/cketa/“ o kobyle, polske „/szkieta/“ o hubene herce. Z toho by vyplyval vyznam „bojacny, zbabely“ (kobyla proti bujnemu hrebci). Take asi nejde oddelit staroceske „/csceta/“ – „kobyla“.
Zdroj: Machek, V.: Etymologicky slovnik jazyka ceskeho, Nakladatelství Lidove noviny, Praha 1997
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.11.2007 18:28
Lucie píše:
Středa 30.09.2015 20:15
V Bibli jsem narazila na zmínku o Skythech, kteří byli považováni za zvlášť podlé a kruté divochy. Napadli mě, zda sketa nemůže být třeba zkomolenina Skytha...
Otmar Vašátko píše:
Pátek 30.08.2024 21:30
Nabízi se i souvislost se slovem scathe, které má protogermánské i keltské kořeny, ostatně indoevropské jazyky mají často společné skryté kořeny. Přiřazení k jedné jazykové skupině je dle mého názoru někdy ovlivněno náklonnosti jazykospytce k jedné z více možných variant, jelikož je často skutečný původ nejasný a ztrácejíci se v temnotě minulosti, což vytváří prostor pro vice různých výkladů.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu