Slovo prosinec
Text dotazu
Význam a vznik (původ) slova prosinec?
Odpověď
Slovník české frazeologie a idiomatiky, Academia Praha 1994 uvádí:
" jedná se o název posledního měsíce roku. Toto slovo je dosud málo objasněné. Ze všech pokusů o výklad se nejvíce zamlouvá ten, že prosinec souvisí se slovem siný, protože dny jsou šedivé, bledé, polojasné, často mlhavé, slunce svítí nejslaběji".
Podle Ottova slovníku naučného:
"prosinec odvozují (Jungmann, Erben, Miklosič) od kořene slova sijati, sinuť, svititi, a znamenalo by měsíc, ve kterém slunce opět prosvítá, pročež Čechové svátky vánoční, jež se slaví v tomto měsíci, nazývají světlými svátky. Nastává v měsíci tomto doba zimního slunovratu (21. nbo 22.), kdy začínají se opět jasnější a delši dni. Avšak sluší se připomenouti, že ve staré češtině až do polovice XIV. století (do r. 1360) slovo prosinec znamenalo měsíc listopad. Místo prosinec říkalo se od XV. století v Čechách a na Moravě a na Slovensku prasinec, že prý v tomto měsíci se zabíjejí prasata (hlavně o vánocích).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.01.2008 14:11
Brigita Petrášová píše:
Neděle 23.06.2024 12:08
Dobrý den. V jednom domě v naší obci je starý vinný lis, na kterém je vyryto:
TESAR LORENC LAIKOT :ROK: 1819+ 10 PRASINCE
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu