slovo napřenost
Text dotazu
Dobrý den, mohu se Vás zeptat v jakém významu je slovo "napřenost" ve větě: zvláštní půvabná napřenost? (míněno na osobu a zřejmě její vlastnost)
Odpověď
Dobrý den,
slovo napřenost nepatří mezi běžně používaná slova. Nenašli jsme ho v žádném nám dostupném jazykové slovníku, ale přesto slovo známe nebo spíš si umíme význam představit.
Domníváme se, že napřenost souvisí s upřeností, napětím, očekáváním, je to soustředěný, napnutý, pátravý např. výraz, pohled,...
Příklady:
(Hudba)...zněla z boční kaple, nesla sobě zájem a napřenost poutníků, nevšednost chvíle, všednost formy...
http://zpravodaj.sdh.cz/files/ps_6_12.pdf
Co je aktuální, je přinášeno časem jako ta správná chvíle; atleti se soustřeďují a správná naladěnost a napřenost do okamžiku rozběhu je pro ně klíčová.
Zdroj: ŠTOGR, Josef. Slovník samozřejmých slov. Praha: Cherm, 2011.
Svým klidným, ale napřeně vzrušeným hlasem ohledává situaci člověka uprostřed těch dobrých věcí...
Zdroj: Tvar: literární obtýdeník, 2013, 05 (7.3.2013) Vehemence = ráznost, pádnost, napřené úsilí
Zdroj: ABC slovník cizích slov online
Doporučujeme oslovit Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/zakladni-informace/o-ustavu/ přesto,  že se slovo, která vás zajímá, neobjevuje ani v Internetové jazykové příručce nebo např. ve Vokabuláři webovém.
Příklad, který uvádíte, "zvláštní půvabná napřenost", by se mohla asi říci i, je-li to třeba o dívce, že v její tváři bylo patrné zvláštní půvabné vzrušení, soustředění...
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.11.2014 13:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu