slovo brambora
Text dotazu
Jak vzniklo slovo brambora ?
Odpověď
Dobrý den,
slovo brambory, vzniklo pravděpodobně zkomolením od názvu Braniborska, protože odtud se k nám do českých zemí brambory dostaly. Existuje ještě názor, že slovo brambory vzniklo od slova bamboly = staré označení pro hlízy. Podle Etymologického slovníku od Machka, V. ale vzniklo spíše slovo bamboly právě od slova brambory (první r zaniklo disimilací a druhé přešlo v l snadno).
Zdroje:
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. Z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1 (váz.).
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etimologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 2. rozš. vyd. Praha :
Státní pedagogické nakladatelství, 1978. ISBN 80-04-23715-0.
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 14:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu