slovo Bordel
Text dotazu
Prosím o popis slova Bordel zda se jedná o slovo nespisovné nebo o cizí slovo?
Odpověď
Dobrý den, slovo "bordel" je cizího původu. Do češtiny bylo přeneseno z francouzštiny a germánštiny (němčiny). Ve francouzštině "bordel" = prkenná chatrč, v germánštině "bord" = prkno, prkenný okraj lodi (něm. Bord = paluba). Slovo "bordel" se pravděpodobně původně užívalo pro označení prkenné boudy v přístavu. V současné češtině se slovo užívá ve významu: 1, nevěstinec, veřejný dům; 2, nepořádek.
Zdrojové dokumenty:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha : SPN, 1967.
* Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. 2., rozš. vyd. Praha : Maxdorf, c2006. ISBN 80-7345-098-4.
* Akademický slovník cizích slov. Díl 1: A-K. 1. vyd. Praha : Academia, 1995.ISBN 80-200-0497-1 (soubor); 80-200-0523-4 (díl 1 : váz.).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.10.2009 17:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu