slovníky (významy, definice termínů)
Text dotazu
Prosím o sdělení, ve kterých publikacích bych našla definici či vysvětlení významů slov - např. spravedlnost, pomsta, trest,duše, duševno, duchovno, duch, karma, dharma a mnoho jiných. Za informaci předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, záleží na tom, jaký typ definice hledáte. Jazykové slovníky uvádějí základní významy slov v při běžném použití. Pokud vás zajímají přesnější a podrobnější definice v určitém oboru, je asi dobré nahlédnout do speciálního slovníku pro tu kterou oblast. Některé slovníky uvádíme dále. Podle svého zájmu a potřeby můžete hledat slovníky v katalogu NK ČR (báze NKC - http://sigma.nkp.cz/F/). Nap. pro filosofii zadejte do pole pro vyhledávání (parametr všechny údaje) - filozofie slovník.
Jazykové slovníky:
Slovník spisovného jazyka českého / za vedení Boh. Havránka ... [aj.] zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český ČSAV. -- 2., nezměněné vyd.. -- Praha : Academia, 1989. (1. vydání 1960-1971)
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost : s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky / [zpracoval lexikografický kolektiv Ústavu pro jazyk český AV ČR Libuše Kroupová ... et al. ; hlavní redakce Josef Filipec ... et al.]. -- Vyd. 4.. -- Praha : Academia, 2005.
Odborné slovníky:
Lexikon východní moudrosti : buddhismus, hinduismus, taoismus, zen / [z němčiny přeložil Jan Filipský ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Votobia ; Praha : Victoria Publishing, 1996. -- 565 s.
Filosofický slovník pro samouky, neboli, Antigorgias. -- Vyd. 4., (V Mladé frontě 2., rozš.). -- Praha : Mladá fronta, 2007. -- 453 s. : il. ; 23 cm Malý slovník společenskovědních pojmů : ekonomie, politologie, filozofie, sociologie, informatika, psychologie / z iniciativy Klubu sociologů a psychologů zpracoval kolektiv autorů - spolupracovníků Rady Teoretického a analytického pracoviště ÚV KSČM ; [sestavil a redakčně upravil Ivo Látal].
-- 1. vyd.. -- Praha : Futura, 2004. -- 132 s. ; 21 cm
Velký sociologický slovník / [vedoucí redakční skupiny Jiří Linhart, Alena Vodáková ; editor Pavel Klener]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 1996. --
2 sv. ; 28 cm
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.11.2008 18:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu