slovní zásoba
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vědět, jaká jsou měřítka na právo být položkou ve slovní zásobě nějakého jazyka. Našla jsem, že nejvíc slov má angličtina (až 900 000), u češtiny jsem našla dva údaje 250 000 a 500 000, ale vlastně netuším, co ty údaje znamenají. Počítají se např. různé pády podstatných a přídavných jmen a různé osoby a časy sloves jako množství různých slov, nebo se započítávají jen první pády a infinitivy? Nejde mi jen o slovníky - když se uvádí, kolik slov umí dítě v tom kterém věku, co se počítá? Tříleté dítě může jedno sloveso používat pouze v jediné osobě a čase, u jiného umí třeba tvary přítomného i minulého času. Dítě se neučí jednotlivá slova, ale celé věty nebo alespoň části vět - jak se z toho doluje informace o počtu používaných slov? A v poslední řadě mi jde i o potřebnou slovní zásobu pro zvládnutí cizích jazyků, opět narážím na otázku, jaká slova se započítávají.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovní zásoba je ve stálém pohybu, některá slova vycházejí z užívání, nová vznikají, není také jasné, zda máme počítat úzce odborné termíny nebo slova omezená oblastně. Do slovní zásoby se mohou krom výrazů spisovného jazyka započítávat i nespisovná slova, zkratky a slova v nářečí.
Příruční slovník jazyka českého (PSJČ), zatím nejrozsáhlejší, který vycházel v letech 1935–1957, má zhruba čtvrt milionu hesel. Obsahuje slova, která zná málokdo, a neobsahuje některá slova obecně známá (např. vulgarismy), protože jeho těžiště tkví v popisu spisovné slovní zásoby na základě excerpce beletrie, časopisů a částečně novin. Slovník spisovného jazyka českého (SSJČ; první vydání vyšlo v letech 1960–1971, druhé vydání v r. 1989) má přibližně 192 000 hesel a rozsahem nejmenší Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost (SSČ; první vydání 1978, druhé, upravené vydání 1994) obsahuje zhruba 48 000 hesel představujících jádro spisovné slovní zásoby.
Všechny pády a časy určitého slova se počítají jako jedno slovo.
Aktivní slovní zásoba (teda slova která člověk používá ke komunikaci) v češtine je asi 3000 až 10000 slov. Pasivní slovní zásoba (tedy slova, kterým člověk rozumí) je zhruba 3x až 6x větší. Pro komunikační zvládnutí většiny jazyků je minimální slovní zásoba asi 5000 nejčastěji používaných slov.
Pro podrobnější odpověď bych Vás odkázala na poradnu Ústavu pro jazyk český.
Použité zdroje
https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
https://web.archive.org/[…]/porfaq.htm
HÖFLEROVÁ, Eva, et al. Čeština pro sluchově postižené studenty. Výukový materiál pro kurz „Příprava ke studiu na vysoké škole pro neslyšící“. Ostrava: 2006
LAUFER, Batia; RAVENHORST-KALOVSKI, Geke C. (April 2010). "Lexical threshold revisited: Lexical text coverage, learners' vocabulary size and reading comprehension"
HIRSCH, D.; NATION, I.S.P. (1992). "What vocabulary size is needed to read unsimplified texts for pleasure?" Reading in a Foreign Language. 8 (2): 689–696.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
09.04.2021 16:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu