Slovenské tvary jména Karolína
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jaké tvary jména Karolína používají na Slovensku. A používá se tam i zdrobnělina Karlička?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Na Slovensku je v kalendáři  zapsáno uvedené jméno v podobě Karolína. Jako domácí podoby tohoto jména jsou v publikacích o slovenských jménech zmíněny tvary: Karola, Karla, Lina, Lola, Lolina.
I v českých publikacích je Karlička  jako domácí podoba jména zmíněna pouze u jména Karla.
Obě jména (Karolína i Karla) byla odvozena od mužské podoby tohoto jména. Jedná se o jméno latinského původů, u nás přejaté z němčiny. Je možné jej vykládat jako "(svobodný) muž, chlap".
Použité zdroje
* MAJTÁN, Milan a POVAŽAJ, Matej. Meno pre naše dieťa. 2. vyd. Bratislava: Obzor, 1985. 197 s.
* CHOVANCOVÁ, Darina a MAJTÁN, Milan. 300 mien: (staráme sa o bábätko). Bratislava: Nezávislosť, 1991. 99 s. ISBN 80-85217-07-4.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.10.2015 21:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu