slova sardonický a sarkastický
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi slovy sarkastický a sardonický. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, užití slov "sarkastický" a "sardonický" je v některých případech dosti podobné. V zásadě je rozdíl pouze pocitový. Oba výrazy se používají ve spojení s úsměvem (sarkastický úsměv, sardonický úsměv). Sardonický úsměv je úsměv spíše zatrpklý, nucený, křečovitý (např. Jenom časem, když se na rtech zachvěl stereotypní sardonický úsměv, zdálo se, že duši svírá divoká nevýslovná bolest (Arb.). Často se ovšem můžeme setkat i s užitím ve smyslu výsměšný, ironický (Např. Měl pro všecky vynálezy sardonický pošklebek (Vrch.); Mliss měla stálý pojem o ironii, poddávajíc se někdy sama jakémusi sardonickému humoru (Lum.). V lékařské terminologii se užívá pojem "sardonický úsměv" pro stav stažení obličeje křečovitým napětím svalů v obličeji. Slovo "sarkastický" se užívá ve významu jízlivý, kousavý, uštěpačný. (Zamračený, přísný pronesl sarkastická slova (Dyk), Přítel můj bývá někdy velmi sarkastický. (Herrm.), Poslední slova nebyla prosta sarkastického nádechu. (Čech)).
Použitá literatura:
*  Příruční slovník jazyka českého. díl V. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1948-1951.
*  Akademický slovník cizích slov. Díl 2: L-Ž. 1. vyd. Praha : Academia, 1995. ISBN 80-200-0524-2 (díl 2 : váz.).
S otázkami tohoto charakteru se můžete obracet také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2009 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu