Slova "mazec" a "šrumec"
Text dotazu
Chtel bych se zeptat na slova \"mazec\" a \"šrumec\"... Jak se tato slova vyvinula? Diky...
Odpověď
Zdroje: Český slovník věcný a synonymický II, III.(Praha, 1974, 1977) Příruční slovník jazyka českého II, V. (Praha, 1937-38, 1948-51)
Slovník spisovného jazyka českého III, VI. (Prah 1989)
Mazec
1. ve smyslu bitka, rvačka, pranice, řežba apod. : : např.: v hospodě se strhl pořádný mazec; přijde-li se na to, bude mazec; kluci přišli domů pozdě a byl mazec (výprask); U Simbirska, to sme šli do velikýho mazce (Rudolf Medek); Stáh´ jsem ho na malý mazec (A.C.Nor)
2. ve smyslu bití, výprask: vulgárně: mazec, binec; v argotu.: makes
3. ve smyslu pitka: vulgárně : mazec
4. jako zaklení : ve spojení sec mazec, např. Když se dobře zakousneš do tmavého špalku kamene, pak hej šup, sec mazec – rozvalí se u tvých nohou… (Jan Morávek)
Šrumec – pouze šrum:
1. označuje hluboký, hrčivý zvuk, hl. basy, např. basa hraje šrum, šrum; Kosy dělají šrum, šrum, až sem je to slyšet (Josef Holeček)
2. obecně expresivně: hluk, lomoz, rozruch, např. chlapi dělali velký šrum
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.01.2008 11:06
michal píše:
Čtvrtek 15.12.2022 14:04
šrumec - rušno, například demonstrace, tam bývá šrumec.
mazec - údiv, tvl tak to je mazec.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu