Slova knižní a archaická
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je přesně rozdíl mezi slovy knižními a archaickými. Nevím si totiž rady se zařazením některých slov - jako třeba slova jinoch či velmož. Děkuji mockrát.
Odpověď
Dobrý den,
slovo zastarávající, které je v aktuálním slovníku pomalu nahrazováno jiným stejnoznačným pojmenováním, se nazývá archaismus (např. dějeprava-dějepis).
Slova se ze slovní zásoby mohou vytrácet v souvislosti se zánikem označované skutečnost (např. platnéř). Objeví-li se taková slova v současném jazykovém projevu, jsou označována jako historismy.
Jinými slovy: mezi slovní zásobu vymezenou časovou platností a to mezi slova zastaralá, patří tzv. archaismy (pojmenování ustupující jinému pojmenování novějšímu, které se stalo běžnějším, např. regiment - pluk) a historismy (pojmenování zaniklých historických skutečností, např. halapartna, cech).
Knižní prostředky, určené především pro psanou variantu jazyka, jsou provázeny odstínem jisté výrazové "vznešenosti" (někdy ovšem slouží k parodizujícím nebo humorným cílům). V současném jazykovém systému jsou neukotveny a jejich užití musí být zvlášť motivováno.
Zdroj: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995.
ISBN 80-7106-134-4.
Archaismus - zastaralý jazykový prvek; ze středověkého latinského slova archaismus, z řeckého archaios - starý
Zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1978.
Archaismus v nejširším pojetí zastaralý jazykový prvek, nepatřící do synchronního jazykového systému; v jiném pojetí jazykový prvek uchovaný z dřívějšího období jazykového vývoje, přičemž se v současném jazyce jeho archaičnost nepociťuje (např. tvary oči, uši, očima, ušima jako pozůstatek duálu)...
Zdroj: Encyklopedický slovník češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2002. ISBN 80-7106-484-X.
Příklady, které uvádíte: jinoch asi archaický výraz, velmož patří asi spíš mezi historismy. Doporučujeme ale obrátit se na odborníky v Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/ .
Za pozornost stojí i následující odkaz
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=2847.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.10.2011 14:50
Anonym píše:
Neděle 07.01.2024 21:15
Je slovo stejnokroj archaický nebo knižní výraz?
PSK - admin píše:
Pondělí 08.01.2024 13:36
Dobrý den,
slovo stejnokroj (též uniforma nebo mundúr) je lidově užívaný výraz pro oděv jednotného charakteru pro osoby spadající do jedné organizované skupiny (policie, vojenství, …). Užívá se nadále i v současném českém jazyce (je např. uváděn v moderních příručkách, slovnících, veřejných službách apod.), ale všeobecně je považován za výraz zastaralý a tudíž archaický.
Zdroje:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, s. 383. ISBN 978-80-7422-048-7.
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 346. ISBN 978-80-7335-296-7.
Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Uniforma [online]. c2023 [citováno 8. 01. 2024]. Dostupný z WWW: <https://cs.wikipedia.org/w/[…]orma&oldid=23091956>
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3443#_ftn1
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu