slezský malíř Antonín Raida nar.1856
Text dotazu
Prosím o informaci kdy a kde umřel. Dochovali se jeho nějaké obrazy, kromě opravovaných maleb v kostelech ?
Já vlastním obraz signovaný
cop.
Ant. Raida 1943 pak by jej kreslil v 87 letech
Děkuji za jakékoliv informace. Jeho synů znám.
Vinohradský Miloslav 774136777
Odpověď
Vážený pane (…),
podle Biografického slovníku Slezska a severní Moravy, Ostrava, 1997, seš 8, s. 95-96
žila v Krnově (Jaegerndorf) na přelomu 19. a 20. století malířská rodina Raidů. - Otec Anton Raida se narodil 21. 4. 1856 v Boboluskách v Polsku, 1883 se oženil s dcerou krnovského soukeníka a zakoupil si dům v Krnově. Je autorem obrazu Ukřižování (1886) na fasádě hřbitovního kostela Povýšení svatého Kříže v Krnově, restauroval též dekorativní fresky (1886) v kostele minoritů v Krnově. Datum úmrtí slovník neuvádí.
Anton Raida působil jako malíř pokojů a kostelů a restaurátor, ale maloval též závěsné obrazy. Měl dva syny - Julia Jana Raidu (1896-1945), uváděného též jako Luss Raida a Friedricha Karla Raidu (1888-1981), uváděného též jako Fritz Raida.
Slovník Biographisches Lexikon zur Geschichte der Böhmischen Länder, München, 2000, Bd. 3 a
slovník Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler, Zwickau, 1970, Bd. 27 ho neuvádějí.
Databáze Die deutsche Nationalbibliothek a Österreichische Nationalbibliothek a Biblioteka Narodowa w Warszawie ho neuvádějí. Katalog Vědecké knihovny v Olomouci uvádí jen datum narození:
http://aleph.vkol.cz/pub/svk04/00001/35/000013536.htm
Informační systém abART na internetu Antona Raidu uvádí, ale pouze s datem narození:
http://abart-full.artarchiv.cz/osoby.php?Fvazba=profesor&IDosoby=6162
Městská knihovna Bruntál ho uvádí mezi svými regionálními osobnostmi:
http://www.mekbruntal.cz/raida-anton-malir-restaurator
- ale nikde není uvedeno jeho datum úmrtí, ani další malby.
Možná byste se mohl obrátit ještě na Moravskou galerii v Brně (info@moravska-galerie.cz)
http://www.moravska-galerie.cz/moravska-galerie/o-galerii/kontakt.aspx
nebo na Dům umění v Opavě (dum.umeni@oko-opava.cz) nebo na Muzeum umění v Olomouci
(info@olmuart.cz)  http://www.olmuart.cz/  nebo na Galerii Sztuki Współczesnej v Opoli
(info@galeriaopole.pl)  http://www.galeriaopole.pl/ .
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
05.01.2016 20:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu