Šlechtických rodů Lakomych
Text dotazu
Šlechtických rodů Lakomych
Odpověď
Dobrý den,
v publikacích a přehledech o šlechtických rodech jsme rod Lakomých nenalezli. Částečně úspěšní jsme byli pouze v genealogickém periodiku: v článku „Nejstarší rody na Olomoucku“ v Genealogických a heraldických informacích z roku 1943 je zmíněn rod Lakomých, který pravděpodobně působil před rokem 1843 v oblasti Břuchotína (Olomoucko). Ovšem není zřejmé, zda se jednalo o rod šlechtický. V generálních rejstříku berních rul jsme tento rod také nedohledali.
Jestli znáte další podrobnosti o jmenovaném rodu, případně jejich vazbu na jiné rody, doporučujeme prohledat literaturu a jiné databáze ještě s tímto informačním zázemím. Přínosné by pro Vás mohly být též publikace z oboru heraldiky a genealogie.
Zdroje a doporučená literatura:
Almanach českých šlechtických a rytířských rodů. Brandýs nad Labem: Martin, 2005- .
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. 1047 s. ISBN 80-7277-058-6.
Genealogické a heraldické informace. Brno: Genealogický a heraldický klub při Domu kultury ROH Královopolské strojírny, 1986, 1986(3-4). s. 153. ISSN 0862-8963.
nesign.: Nejstarší rody na Olomoucku in Genealogické a heraldické informace 15, 1943, s. 110.
HALADA, Jan a DOUBEK, František. Lexikon české šlechty: erby, fakta, osobnosti, sídla a zajímavosti. Praha: Akropolis, 1999. 685 s. ISBN 80-85770-79-2.
HOLEČEK, Josef. Česká šlechta, Praha: Městská knihovna v Praze, 2018, s. 147 [online] Dostupné z: https://search.mlp.cz/cz/titul/ceska-slechta/4425576/#/getPodobneTituly=deskriptory-eq:177240871-amp:key-eq:4425576
MAŠEK, Petr. Modrá krev: minulost a přítomnost 445 šlechtických rodů v českých zemích. 2., rozš. vyd. Praha: Mladá fronta, 1999. 330 s. ISBN 80-204-0760-X.
MAŠEK, Petr. Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti. Vyd. 1. Praha: Argo, 2008-2010. 2 sv.
World Bibliographical Information System: https://wbis.degruyter.com/basic-search
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.01.2023 21:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu