Šlechtický rod Buziců v Drahlíně
Text dotazu
Dobrý den,
u nás v Drahlíně bychom chtěli pro děti uspořádat na konci prázdnin představení, kde bychom zahráli příběh z minulosti obce, nejlépe z té hodně staré. Zjistila jsem z kroniky obce, že patřila kdysi rodu Buziců, ale nevím přesně, kdo z některé z větví rodu na drahlínské tvrzi seděl. Obec dokonce nyní dostala vlajku a znak, kde je kančí hlava jako připomínka rodu Buziců. Mám prosbu, nenašlo by se v knihovně něco z historie rodu, co se váže k Drahlínu a co bychom mohli jako příběh zahrát?
Odpověď
Dobrý den,
Obávám se, že s příběhem pro divadlo o vztahu rodu Buziců k Drahlínu  bude trochu problém. Pouze se mi potvrdilo, že s Drahlínem má rod Buziců něco společného, protože Heřman z Drahlína byl z rodu pánů z Valdeka, a ten právě patřil mocnému rodu Buziců. Na štítě tento rod nosil vyobrazení kance (dokonce podle pověsti jsou možná Buzicové potomci slavného Bivoje). To je ale všechno k historii, ale je to tak stručné, že se příběh pro divadlo těžko vytvoří. Našla jsem i pověsti vztahující se k Drahlínu, knížky Vám tu připravím, mohla byste si je prohlédnout a třeba si vyberete. A ještě existuje kniha Tajemství rodu Buziců z roku 1977, sice ji v knihovně nemáme, ale dala by se sehnat.
Použité zdroje
FRYŠ, Václav. Podbrdské pověsti a příběhy. 1. vyd. České Budějovice : Kopp, 2013. 187 s. ISBN 978-80-7232-439-2.
GUTWIRTH, Jiří. Drahlín. Drahlín : MNV, 1989. Nestr., fot., mp.
BISKUP, Josef. Pověsti ze stříbrného kraje. 2. vyd. Příbram : Pelz, 1944. 114 s.
SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze království českého. 6. díl, Podbrdsko. Praha : Šimáček, 1889. 269 s., fot., ilustr.
MALÝ, Ladislav. Příbramské obrázky. Příbram : Malý, 1940. 72 s.
Od stříbrných hor : Časopis školní mládeže Příbramska a Dobříšska. Roč. 2. Příbram : Vlast. komise uč. škol. okr. příbramského, 1930. 160 s., fot., kresby.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Kladno
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
30.05.2017 09:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu