Skupina Hradu
Text dotazu
Dobrý den,
mám dotaz týkající se prvorepublikové skupiny Hradu. Které politické strany/ skupiny ji tvořily? Případně které publikace se tomuto tématu podrobněji věnují?
Odpověď
Dobrý den,
Velice se omlouváme za opožděnou odpověď, dlouho se nám nedařilo najít adekvátní literaturu, kde by bylo o této skupině psáno.
Politická skupina Hrad vznikla kolem Masaryka a Beneše. Podle knihy Boj o Hrad o tomto fenoménu psávali naši marxističtí historici většinou v nejhorším smyslu, jako o "exponentu českého a zahraničního kapitálu a krvavém obránci buržoazního režimu vůči spravedlivým tužbám proletariátu." Odborně o této skupině zatím debatovali především němečtí sousedé, kteří ale neměli přístup k nejdůležitějším archivům. Svolali však dvě konference, z nichž vyšly objemné knihy příspěvků, ve kterých autoři uvažují, z jakých politických hlav a představitelů byla tato skupina sestavena.
Termín Hrad se začal používat běžněji počátkem 20. let a to hlavně jeho odpůrci jako narážka. Hrad, podle L.Kunteho nejsou jen osoby ale "idea", v jejímž namění se dál osovobozenecký boj vedený masarykovým zahraničním odbojem.
Další informace najdete v knize Boj o Hrad I. a II. Druhý díl je momentálně bohužel půjčen a tak jsme z něj nemohli čerpat.
Citace:
* Klimek, Antonín. Boj o Hrad: vnitropolitický vývoj Československa 1918-1926 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. /1./, Hrad a Pětka. Vyd. 1. Praha: Panevropa, 1996. 432 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-85846-06-3.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000186210&local_base=NKC ]
* Klimek, Antonín. Boj o Hrad: vnitropolitický vývoj Československa 1926-1935 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. 2., Kdo po Masarykovi?. Vyd. 1. Praha: Panevropa, 1998. 591 s., [8] s. obr. příl. ISBN 80-86130-02-9.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000355698&local_base=NKC ]
Další internetové zdroje (jejich obsah neprověřujeme):
* http://encyklopedie.vseved.cz/Hrad+politick%C3%A1+skupina
* http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=35017&title=Hrad&s_lang=2
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.07.2014 13:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu