školství v Německu
Text dotazu
Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat na to jak probíhá výuka na základních školách v
Německu a v německy mluvících zemích. A na nějaké zajímavosti, jak se třeba
liší od našich základních škol. Např. jak probíhá přijetí na školu, jaké se
učí předměty, jaké dostávají známky atd.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
protože je vzdělávání v Německu řízeno jednotlivými spolkovými vládami, podmínky škol a jejich osnovy se v jednotlivých státech liší. Centrální řízení federální vládou je omezeno pouze na regulaci a koordinaci profesní přípravy, vědeckého výzkumu. Stát podporuje i rozvoj vysokých škol a stipendií. Jinak mají školství ve své kompetenci zemské orgány a úřady, federální vláda jejich činnost koordinuje a vytváří jakýsi společný rámec.
Vedle sebe zde fungují jak školy státní tak soukromé a církevní. Všechny¨tyto školy v jednotlivých státech tvoří vlastní rámec vzdělávání, který musí respektovat široký spolkový rámec. Pro všechny spolkové země je stejná délka povinné školní docházky, zajištění návaznosti všech stupňů, označení vzdělávacích zařízení a vzájemné uznávání.
Povinná školní docházka v Německu začíná šestým rokem žáka. Zpravidla trvá 9 - 10 let jako plná povinná docházka, další tři roky jako částečná docházka pro učně, celkem tedy 12 let. Dále je možnost navštěvovat dobrovolně navíc jeden rok školy, jehož absolvování znamená dokončení úplného středního vzdělání. Bývalé východní země si ponechaly docházku kratší a zavedly nová označení.
Základní škola - Grundschule - trvá 4 roky. V deseti letech se tedy rozhoduje, jakou cestou se malý student dál vydá. Další vzdělání se dělí na tři proudy:
-hlavní škola -Hauptschule - 5-6 let studia -reálná škola - Realschule - 6 let studia -gymnázium - Gymnasium - 9 let studia
zdroj : https://cs.wikipedia.org/wiki/Vzd%C4%9Bl%C3%A1vac%C3%AD_syst%C3%A9m_N%C4%9Bmecka
Pro další informace doporučujeme obrátit se na knihovnu Goethe Institutu Praha, https://www.goethe.de/ins/cz/cs/kul/bib.html.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.03.2012 13:01
Renata korecká píše:
Čtvrtek 27.08.2015 11:29
Dobry den mám dotaz, nastěhovali jsme se do německa syn nastupuje do 7.ročníku a já nemužu zjistit přesný datum kdy začíná školni rok dekuji moc za odpoved Korecká
PSK - admin píše:
Čtvrtek 27.08.2015 14:41
Dobrý den,
školní rok začíná v Německu po letních prázdninách. Ty trvají 6 týdnů a jejich termíny se liší podle jednotlivých spolkových zemí (neexistuje jednotný termín letních prázdnin pro celý stát). Přehled letošních termínů letních prázdnin ve všech spolkových zemích najdete na adrese: http://www.exportdosrn.cz/a[…]v-n%C4%9Bmecku-v-roce-2015.
Daniela Štusová píše:
Pondělí 12.03.2018 10:12
Dobrý den chceme se přestěhovat do města Poesneck mám tam zajištěnou práci a dcera chodí nyní do české školy do druhé třídy je někde poblíž škola s výukou v českém jazyce dcera neumí německy
PSK - admin píše:
Úterý 13.03.2018 14:24
Hezký den,
na stránkách Ministerstva zahraničních věcí jsme nalezli odkazy na školy v Německu, které poskytují výuku dětí v českém jazyce a podle českých osnov. Zde je odkaz: https://www.mzv.cz/[…]/index.html
Nejbližší k městu Poesneck je Česká škola v Drážďanech.
http://scholaludus.org/?nav=tschechschule&lang=cz
Přímo ve městě jsme nalezli integrační kurzy němčiny, které provozuje Volkshochschule Saale-Orla-Kreis. Kurz obecné integrace zahrnuje 600 hodin jazykového kurzu a 60 hodin orientace v německé kultuře. Oba kurzy končí zkouškou. Zde najdete více informací.
http://www.vhs-sok.de/integration/
Doporučujeme se také podívat na stránky místních základních škol a případně se přímo poptat.
Místní gymnázium: http://www.gymnasium-poessneck.de/
Staatliche Grundschule: http://www.grundschule-poessneck.de/
Školka: https://www.awo-sok.de/[…]/
Ještě přikládáme odkaz na 10 základních škol a školek v blízkosti města Poesneck: https://www.yelp.com/search[…]loc=07381+P%C3%B6%C3%9Fneck
Jitka píše:
Pondělí 30.01.2023 20:00
Dobrý den,
zvažuji se odstěhovat do Německa blízko Garsitzu a chtěla bych poradit ve směru kam a do jaké třídy zařadit děti?Jedno navštěvuje 8třídu,druhé 4 TŘETÍ 1 první třídu.prosím o radu kam s dětmi které mají pouze základ angličtiny zejména ten starší.děkuji za odpověd
PSK - admin píše:
Úterý 31.01.2023 15:09
Odpověď na dotaz jsme Vám zaslali emailem. S pozdravem Služba PSK
Jaroslava píše:
Pátek 21.04.2023 14:43
Dobrý den chtěla bych se zeptat ,chci se s dětmi přestěhovat do Německa konkrétně do Chemnitzu mám tam přítele ....chtěla bych vědět jestli je tam nějaká škola která vyučuje Němčinu jako cizí jazyk synovi je 13 a neumí německy je se tady ve škole učí anglicky ...děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Pondělí 22.05.2023 09:54
Dobrý den,
podobné informace jsme již před časem zodpovídali, viz např. Archiv PSK https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/skolstvi-v-nemecku.
Doporučujeme stránky Ministerstva zahraničních věcí a také hlavně přímo školy v daném městě, kam se chystáte přestěhovat..
Na stránkách Ministerstva zahraničních věcí jsme nalezli odkazy na školy v Německu, které poskytují výuku dětí v českém jazyce a podle českých osnov. Zde je odkaz: https://www.mzv.cz/[…]/index.html http://scholaludus.org/?nav=tschechschule&lang=cz
Informace o možnostech plnění české školní docházky v zahraničí najdete na webu spolku České školy bez hranic, dále na webu MŠMT a webu MZV "Užitečné informace pro Čechy žijící v zahraničí".
http://scholaludus.org/?nav=tschechschule&lang=cz
Chemnitz - školy https://www-chemnitz-de.translate.goog/chemnitz/de/leben-in-chemnitz/bildung/schulen/index.html?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc
Christina píše:
Sobota 22.04.2023 15:36
Dobry den, chci se s dětmi přestěhovat do Malterdingen.Jsme Češi a děti neumí jazyk, ja rozumím ale nemluvím. Jaka tam je základní škola aby se děti rozuměli co kantor po nich chce.A dcera teprve pujde do první třídy ale není ještě na to zrala. Mela odklad a nyní uz musí nastoupit. Nejake doporučení nebo info? Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 24.04.2023 13:20
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám prostřednictví služba PSK poslala:
Podobné informace jsme již před časem zodpovídali, viz např. Archiv PSK https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/skolstvi-v-nemecku.
http://scholaludus.org/?nav=tschechschule&lang=cz
V Malterdingen - školy: https://www-malterdingen-de.translate.goog/de/wohnen-leben/schule-kindergarten/schule?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc
Eny píše:
Pondělí 22.01.2024 20:43
Dobrý den, tento rok v září mi bude 22 let. Mám pouze vystudované základní vzdělání. Je možné se přihlásit na střední vzdělání v tomto věku, popřípadě jsou něaké jiné cesty (např. něco jako výučný list s oborem, aj.)?
PSK - admin píše:
Středa 24.01.2024 16:21
Dobrý den,
střední vzdělávání rozvíjí v návaznosti na základní vzdělávání vědomosti, dovednosti a kompetence žáka a připravuje ho na další studium na vysokých a vyšších odborných školách, nebo na kvalifikovaný výkon povolání a pracovních činností. Umožňuje získat stupeň vzdělání a odbornou přípravu jak žákům do 18/19 let věku, tak dospělým.
Do systému středoškolského vzdělávání může vstoupit každý uchazeč, který splnil povinnou školní docházku v délce devíti let nebo úspěšně ukončil základní vzdělávání před jejím splněním, a při přijímacím řízení prokáže požadované schopnosti, vědomosti a zdravotní způsobilost pro zvolený obor. Dospělí jedinci mohou v rámci celoživotního vzdělávání studovat na středních školách v jiných formách studia než je denní režim (např. dálkově, večerně) a využít tak možnosti tzv. studia při zaměstnání.
Níže uvádíme přehled webových stránek, kde naleznete podrobnější informace:
https://infoabsolvent.cz/[…]/Na-stredni-skolu-i-kdyz-jsem-dospely-
https://www.atlasskolstvi.c[…]ch-skolach-a-konzervatorich
https://archiv-nuv.npi.cz/t/stredni-vzdelavani.html
https://www.msmt.cz/[…]/prijimani-na-stredni-skoly-a-konzervatore
https://www.infoabsolvent.cz/Rady/5
https://www.infoabsolvent.cz/Rady/Clanek/7-0-36
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu