Školství v letech 1918 -1938
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám bakalářskou práci na téma Školství v letech 1918 -1938.
Chtěla bych se zeptat, zda v tomto období vycházel nějaký časopis zaměřený na školství, pedagogiku, či rodinu. Jedna z kapitol je ,,Běžný život v prvorepublikové třídě a postavení učitele.
Odpověď
Dobrý den,
časopisů zaměřených na školství, které byly vydávány mezi lety 1918 a 1938, vycházela celá řada. Úplný seznam těchto periodik naleznete v bibliografii "Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945".
Níže uvádíme názvy některých z nich:
Časopis československé obce učitelské, Freie Schul-Zeitung, Nové školy, Občan a škola, Pädagogische Schulverwaltung, Rodiče a škola, Rodina a škola, Schule und Haus, Školská správa aj.
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001717708&local_base=NKC)
Vhodnou literaturu k tématu Vaší bakalářské práce můžete dohledat prostřednictvím  Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc, a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . K dohledání článků můžete použít výběrovou článkovou databázi ANL (http://aleph.nkp.cz/cze/anl)  a databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz/ ).
Vhodnými zdroji jsou též katalogy a databáze Pedagogické knihovny J. A. Komenského: http://www.npmk.cz/knihovna/ Dobové články a některé již digitalizované dokumenty k tématu naleznete v digitální knihovně Kramerius: http://kramerius.nkp.cz
Příklad doporučené literatury k tématu:
* MORKES, František. Postavení učitele v předmnichovském Československu. [Praha]: Ústav pro informace ve vzdělávání, 1994. 26 s. Aktuality - informace; č. 2/94. ISBN 80-211-0182-2.
* SPILKOVÁ, Vladimíra. Proměny primární školy a vzdělávání učitelů v historicko-srovnávací perspektivě. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 1997. 121 s. ISBN 80-86039-41-2.
* HORÁK, Josef a KRATOCHVÍL, Milan. Stručné dějiny vývoje školy a pedagogického myšlení. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2005. 126 s. ISBN 80-7083-944-9.
* RÝDL, Karel. K vývoji správy a řízení školství v českých zemích I.: (1774-1989). 1. vyd. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2010. 67 s. ISBN 978-80-7395-322-5.
* ŠUSTOVÁ, Magdaléna, ed. Dějiny ve škole - Škola v dějinách. 1. vyd. V Praze: Pedagogické muzeum J.A. Komenského, 2010. 219 s. Historia scholastica, sv. 1. ISBN 978-80-86935-13-3.
* BARTOŠOVÁ, Jana a FRYČ, Jindřich. Vysvědčení jako součást dějin školství: od 18. století po současnost. [Praha]: Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského, 2011. 164 s. ISBN 978-80-86935-18-8.
Vybrané články (příspěvky) k tématu:
* Bahenská, Marie.Postavení českých učitelek a jeho proměna po 28. říjnu 1918. "Jest to práce nejnevděčnější a nejbídněji placená.". Bahenská, Marie. In: Muži října 1918 : osudy aktérů vzniku Republiky československé / k vydání připravil Rudolf Kučera Praha : Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR, 2011 s. 159-168.
* Šlancarová, Martina. Několik poznámek k systému středoškolského vzdělávání a k postavení žen učitelek v letech 1918-1945 na příkladu profesorek kroměřížského gymnázia. Šlancarová, Martina. In: Plamen neuhasíš. Janu Schwallerovi ke 30. narozeninám / Praha : Etnologický ústav Akademie věd ČR, 2004 s. 51-62.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2014 14:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu