školství v Číně
Text dotazu
Píšu si s jednou holkou z Číny. Psala jsem ji, že mám dlouhé letní prázdniny a ptala jsem se jí, kdy jsou prázdniny v Číně. Z její odpovědi jsem nepochopila ani kdy jsou v číně prázdniny, ani známkování... Prosím, mohli byste mi o školství v Číně říci více? Kdy tam jsou prázdniny, jak je to se známkami a vysvědčením, jak dlouhá je poviná školní docházka, je li tam něco jako gympl.
Odpověď
Dobrý den,
na téma školství v Číně jsme našli následující informace:
Školství v Číně se dělí na mateřskou školu, základní, nižší a vyšší střední a vysokou školu.
Mateřskou školu navštěvují děti zpravidla od 3 do 6 let a vedle převažujících státních jsou tu i soukromé školy.
Základní povinná školní docházka je 9 let, z nichž základní škola zaujímá 6 ročníků. Neplatí se školné, rodiny však musí zaplatit částku 100 jenů na školní pomůcky. Tyto školy jsou většinou státní.
Nižší střední školy odpovídají naší 7-9 třídě ZŠ. Při přechodu ze základní na nižší střední školu nemusí žáci skládat postupové zkoušky.
Vyšší střední škola odpovídá našemu gymnáziu, žáci skládají zkoušky, na něž otázky i bodové ohodnocení je v kompetenci místních úřadů školství.
Vysoké školy se dělí na 3-leté akademie, 4-5leté studium a doktorandské studium.
V současné době je stále větší zájem jak z řad studentů tak i zaměstnavatelů o odborné školství, mezi které patří střední odborné a technické školy a bakalářské obory a nadstavby na VŠ.
V roce 2003 bylo zavedeno školné na vysokých školách v hodnotě 5-20 tis.jenů.
O školství také informuje publikace, kterou si registrovaní čtenáři NK ČR mohou vypůjčit do studovny.
Školství v Čínské lidové republice / Zprac. Růžena Klečánková. -- Praha : Ústav školských informací při Ministerstvu školství ČSR, 1987. -- 105 s. : tb. ; 20 cm
Zdroje:
http://cz.chinabroadcast.cn/chinaabc/chapter8/index.htm
http://ktv.mff.cuni.cz/IFORUM-1970.html
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.02.2008 14:15
Alice píše:
Úterý 26.01.2016 14:25
Dobrý den mám mali dotazy jak v Číně znamkuji? Jak dlouho mají prazdniny???
PSK - admin píše:
Čtvrtek 28.01.2016 12:49
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/skolstvi-v-cine-1. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu