Škola v literatuře
Text dotazu
Dobrý den,
zpracovávám pro svou ročníkovou práci téma ztvárnění školy v literatuře. Zajímá mě primárně období normalizace a to hlavně v beletrii.
Napadají vás nějaké vhodné tituly, které toto téma v jakémkoli rozsahu zpracovávají?
Děkuji a zdravím.
Odpověď
Dobrý den,
ano, knihy se školní tematikou v normalizační literatuře najdeme. Doporučuji v tomto směru zejména knihy Milana Kundery (ačkoliv ten do normalizační literatury zcela nezapadá) - např. Žert (1967) či některé povídky z cyklu Směšné lásky (1970) a Josefa Škvoreckého (prózy s protagonistou Dannym Smiřickým), např. Prima sezóna (1975) či Příběh inženýra lidských duší (1977). Z prostředí domácí, ne-exilové literatury se nabízejí dramata Divadla Járy Cimrmana - zejména Vyšetřování ztráty třídní knihy (1967). Jistě byste ale narazil/a i na další díla, nejedná se o téma v literatuře ojedinělé.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
19.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu