Skloňování příjmení v plurálu
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych vznesla dotaz na pravopis spojení "pro pana a paní Jehlíkovi/y"? Někdo to skloňuje jako přídavné jméno a hájí se odkazem na
http://www.mojecestina.cz/[…]/c2009030905-Koncovky--ovi-a--ovy.html. Někdo by zase napsal i a skloňoval by to jako podstatné jméno.
Prosím, pomozte nám problém vyřešit a vysvětlit správnost pravopisu.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku můžete nalézt v Internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710):
"Pojmenováváme-li rodinné příslušníky (bratry, sourozence, sestry...) příjmením rodiny, závisí tvarová a pravopisná podoba příjmení na mluvnickém rodu a životnosti pojmenovávaných příslušníků.
Měkké -i v koncovce příjmení se píše pouze ve tvaru 1. p. mn. č., a to jen tehdy, je-li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden mužského rodu životného.
1. p.: přišli k nám bratři, synové, sourozenci, bratranci, strýcové, vnuci, rodiče, prarodiče, manželé... Novákovi, Jan a Petr Novákovi, Jana a Petr Novákovi, lidé Novákovi; 4. p.: potkali jsme bratry, syny, sourozence, bratrance, strýce, vnuky, rodiče, prarodiče, manžele Novákovy, Janu a Petra Novákovy, Jana a Petru Novákovy, lidi Novákovy.
Pojmenováváme-li ženy a děti, píšeme vždy -y.
1. p.: přišly k nám děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy, Jana a Petra Novákovy; 4. p.: potkali jsme děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy.
Pojmenováváme-li podstatným jménem středního rodu, končí jméno na -a:
přijela k nám vnoučata, dvojčata, trojčata, vícerčata Novákova, potkali jsme vnoučata Novákova.
Příjmení, které se skloňuje podle vzoru přídavných jmen, přijímá i jeho koncovky:
přijeli k nám manželé Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manželé Novotní, Čepičtí, Rathauští, Skotničtí, potkali jsme manžele Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manžele Novotné, Čepické, Rathauské, Skotnické. Tvar druhého pádu, Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických, je běžnější."
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 11:33
Lukáš píše:
Čtvrtek 29.06.2017 20:15
Dobrý den, platí stejné pravidlo ve větě: Poukaz pro pana a paní Novákovy?
PSK - admin píše:
Pondělí 03.07.2017 10:37
Dobrý den,
výše řečené pravidlo pro pojmenovávání rodinných příslušníků se vztahuje i na Váš dotaz. Pokud použijete jméno rodiny v prvním pádě, píše se měkké i - Novákovi ("Novákovi obdrželi poukaz."). V případě použití čtvrtého pádu se však píše tvrdé y, tedy i ve Vašem případě "poukaz pro pana a paní Novákovy"). Skloňování je totožné jako podle vzoru "pán" v množném čísle.
Podrobné vysvětlení pravopisného jevu naleznete na stránkách: http://www.mojecestina.cz/[…]/2015022102-pro-novakovy-nebo-pro-novakovi
Jana Nováková píše:
Středa 01.06.2022 21:28
Dobrý den, daruji poukaz a na něm je:
"Adam a rodiče Novákovi"
Je to správně?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.06.2022 09:59
Dobrý den,
měkké -i v koncovce příjmení se píše pouze ve tvaru 1. p. mn. č., a to jen tehdy, je-li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden mužského rodu životného, poukaz je tedy nadepsaný správně.
Jako alternativní nadpis poukazu, můžete také zvolit rodina Novákových či rodina Novákova.
Zdroj: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710
Eva píše:
Úterý 23.04.2024 10:52
Jaké se píše i/y v příjmení na konci pohledů?
Veselé Vánoce přeje Milan, Bára a Janička Kučerovi .
V tomto případě je na konci příjmem měkké nebo tvrdé i?
Díky za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 23.04.2024 16:06
Dobrý den,
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR (https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710) říká:
Měkké ‑i v koncovce příjmení skloňovaného podle vzoru „otcův“ (resp. „matčin“) se píše pouze ve tvaru 1. a 5. p. mn. č., a to jen tehdy, je‑li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden pojmenován jménem rodu muž. živ.:
1. p. přišli k nám bratři, synové, sourozenci, bratranci, strýcové, vnuci, rodiče, prarodiče, manželé Novákovi; Jan a Petr Novákovi, Jana a Petr Novákovi,
4. p. potkali jsme bratry, syny, sourozence, bratrance, strýce, vnuky, rodiče, prarodiče, manžele Novákovy; Jana a Petra Novákovy, Janu a Petra Novákovy.
Pojmenováváme‑li ženy nebo děti, píšeme vždy ‑y:
1. p. přišly k nám děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy; Jana a Petra Novákovy,
4. p. potkali jsme děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy; Janu a Petru Novákovy.
Pokud si nejste s nějakým gramatickým jevem v češtině jisti, doporučujeme Internetovou jazykovou příručku https://prirucka.ujc.cas.cz/, kde najdete odpovědi na téměř všechny pravopisné záludnosti.
Služba PSK
Klára píše:
Úterý 23.07.2024 09:24
Dobrý den, zakládáme název našeho včelařství
Jsou to Bártovy včely nebo Bártovic včely?
PSK - admin píše:
Středa 24.07.2024 13:16
Dobrý den,
správně je varianta "Bártovy včely", výraz Bártovic je pokládán za nespisovný.
Použité zdroje:
Přídavná jména individuálně přivlastňovací. Online. In: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Internetová jazyková příručka. 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=400 [cit. 2024-07-24].
Typ bratři Novákovi – Novákové, bratři Skotničtí – Skotnických, rodina Novákova – Novákových, rodina Skotnická – Skotnických, Novákovi, Skotničtí Online. In: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Internetová jazyková příručka. 2008-2024. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710 [cit. 2024-07-24].
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu