Skloňování příjmení Tomec
Text dotazu
Můžete mi prosím zjistit, jak správně oslovujeme příjmením TOMEC?
Pane Tomče ... ??
Odpověď
Dobrý den,
skloňování příjmení Tomec jsem bohužel v žádné knize nenašla. Toto příjmení se ale podobá jiným - např. Němec, Drnec, Švec apod. a to už se dohledat dá. Z hlediska gramatiky je správné oslovení pane Němče, Drnče, Tomče ..., čeština však v některých případech připouští i oslovení pane Němec, Drnec, Tomec... (Václav Víšek: Setkávání s pravopisem) - v příloze odkaz na prezentaci, stránka č. 11.
Podobný dotaz se objevil i na Zpravodajském serveru Lidových novin lidovky.cz (dotaz z 3. 11. 2007) a tam se opět přiklánějí k oslovování 5. pádem, tedy správně by bylo pane Tomče: ttp://www.lidovky.cz/odpovedi.asp?T=PRAVDOV&strana=2
Podobný případ už byl řešen na stránkách Ptejte se knihovny Národní knihovnou, jednalo se o oslovení příjmení Němec, připojuji pro informaci i tento odkaz: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/sklonovani-prijmeni-nemec
Dále jsem hledala v těchto publikacích:
Mates, Vladimír, 1933-. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.  Vladimír Mates.  Vyd. 2. Praha : Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
Beneš, Josef, 1902-1984. O českých příjmeních.  Josef Beneš.  1. vyd. Praha : Československá akademie věd, 1962. 356 s. (Studie a prameny ; Sv. 14).
Knappová, Miloslava, 1936-. Naše a cizí příjmení v současné češtině.  Miloslava Knappová.  Liberec : Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Moldanová, Dobrava, 1936-. Naše příjmení.  Dobrava Moldanová.  1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1983. 289 s. (Malé encyklopedie ; Sv. 16). bibliograf.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
21.10.2013 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu