skloňování příjmení a množné číslo
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych poradit jak skloňovat příjmení Poborský/Poborská, množné číslo: rodina, novomanželé atd.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
u příjmení, která mají podobu přídavného jména, je základní podoba „rodina Veselých / Šťastných / Poborských“ a podobně také „manžele / bratři / sestry Veselých / Šťastných / Poborských“. Je-li taková podoba v rodinné tradici, pokládají se za správné i podoby „manželé / bratři  Veselí / Šťastní / Poborští“, „rodina Veselá / Šťastná / Poborská“, „sestry Veselé / Šťastné / Poborské“ vedle základního způsobu s „-ých“.
Zdroj:
Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR - http://prirucka.ujc.cas.cz/cz/?id=710
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.11.2013 10:36
Roman Malý píše:
Čtvrtek 03.12.2015 14:29
Dobrý den
Rád bych se zeptal jak se správně skloňuje příjmení Malý, v případě, že chceme použít manželé Lucie a Roman ... Jen na konci í nebo ý?
Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 08.12.2015 12:07
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. S pozdravem služba PSK
Tomáš Koucký píše:
Úterý 24.07.2018 16:56
Jak je tomu v případě příjmení Koucký, dá se použít kromě Kouckých i podobná alternativa jako je např. u příjmení Poborští?
PSK - admin píše:
Pátek 27.07.2018 10:26
Dobrý den,
ano, pokud je to, stejně jako u výše zmíněných příjmení, v souladu s rodinnou tradicí.
Denisa Koucká píše:
Čtvrtek 17.10.2024 22:10
Dobrý večer,
màm podobný dotaz. S manželem màme na schránce jen Kouckých ( myšleno manželé). Prý je to gramaticky divné, když tam není ten přídavek manželè😅 Děkuji předem za názor
PSK - admin píše:
Pondělí 21.10.2024 10:55
Dobrý den,
reagujeme na Váš dotaz ohledně označení schránky „Kouckých“. Lze obecně říci, že neexistuje žádné pravidlo pro tvar jména, které má být uvedeno na poštovní schránce. Česká pošta pouze uvádí, že „adresáti mají být označení čitelně a dostatečně velkým písmem…“
Z hlediska jazykové správnosti uvádí Internetová jazyková příručka, že příjmení rodiny jako celku lze uvést buď jménem v příslušném tvaru („Novákovi“, „Dolejších“), nebo ve spojení „rodina“ plus příjmení v příslušném tvaru („rodina Nováková“, „rodina Dolejších“).
V případě jmen adjektivních je možné použít i nesklonný tvar typu „Veselých“, nebo tvary tvořené od 1. pádu množného čísla typu (ti) „Veselí“. Vaše označení schránky „Kouckých“ by tedy mělo být v souladu s normou uvedenou v Pravidlech i bez uvození „rodina“ či „manželé“.
Zdroje: https://www.ceskaposta.cz/r[…]oukazanych-peneznich-castek
Internetová jazyková příručka [online] (2008–2024). Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i. Cit. 21. 10. 2024. https://prirucka.ujc.cas.cz/
Zdenek Toma píše:
Čtvrtek 07.11.2019 07:48
Dobrý den...Rád bych se zeptal jaké i/y je správně,když použiji příjmení ve větě : Žádám o uvolnění Marka a Matěje Tomy/i. Díky moc za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 11.11.2019 16:06
Dobrý den,
z informací uvedených v Internetové jazykové příručce Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://prirucka.ujc.cas.cz/cz/?id=710) usuzujeme, že správný tvar ve Vašem případě by byl: Žádám o uvolnění Marka a Matěje Tomových nebo také Tomů (předpokládáme, že Vaše příjmení je Tom, případně Toma).
Internetová jazyková příručka zmiňuje pouze pojmenování rodiny jako celku ve 2. pádě, a to:
" Pojmenovat rodinu jako celek můžeme buď příjmením, anebo spojením "rodina + příjmení". Užijeme-li pouze příjmení, skloňujeme tak, že u substantivních příjmení užijeme podob se zakončením -ovi; ve 2., resp. ve 3. p. lze i ve spisovných projevech užít vedle toho i substantivních koncovek -ů, resp. -(ov)ům:
2. p. byli jsme u Novákových, u Nováků, u Novotných, Skotnických,..."
Můžete se zkusit obrátit ještě přímo na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/[…]/zakladni-kontakty.html).
Monika Kliková píše:
Neděle 03.07.2022 20:45
Dobry den, budu se vdávat a po svatbě budu užívat manželovo neprechýlené příjmení Skoloda. Jak je prosím množné číslo, když se budeme ohlašovat na návštěvu? Manželé Skoloda nebo Skolodovi? Dekuji moc za radu.
PSK - admin píše:
Pátek 08.07.2022 11:37
Dobrý den,
Na vaši otázku se nám nepodařilo dohledat dostatek informací, jelikož jde o jev v češtině zatím jazykově neustálený. Prozatím se zdá, že jsou možné obě variany, a tak tedy podobně jako u skloňování nepřechýleného příjmení v singuláru, kdy je možné skloňovat slovo ve tvarech 1.p. jč – Skoloda; 2.p. jč Skolody/Skoloda, atd. je toto možné i v plurálu.
Obecně platí toto pravidlo:
"Pojmenováváme-li rodinné příslušníky (bratry, sourozence, sestry...) příjmením rodiny, závisí tvarová a pravopisná podoba příjmení na mluvnickém rodu a životnosti pojmenovávaných příslušníků.
Měkké -i v koncovce příjmení se píše pouze ve tvaru 1. p. mn. č., a to jen tehdy, je-li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden mužského rodu životného.
1. p.: přišli k nám bratři, synové, sourozenci, bratranci, strýcové, vnuci, rodiče, prarodiče, manželé... Novákovi, Jan a Petr Novákovi, Jana a Petr Novákovi, lidé Novákovi; 4. p.: potkali jsme bratry, syny, sourozence, bratrance, strýce, vnuky, rodiče, prarodiče, manžele Novákovy, Janu a Petra Novákovy, Jana a Petru Novákovy, lidi Novákovy.’’ (Internetová příručka UJČ AV ČR)
Nicméně skloňování v plurálu ve tvaru „manželé Skoloda“ je možné, chcete-li se vyhnout rodové koncovce -ovi.
Pro přesnější jazykovědný posudek vašeho dotazu doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český Akademie Věd ČR: https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu