skloňování obce Loděnice
Text dotazu
Jak a podle jakého vzoru se skloňuje název obce Loděnice u Berouna?
Odpověď
Dobrý den,
na stránkách Internetové jazykové příručky, http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=lod%C4%9Bnice, jsme nalezli odpověď na Vaši otázku.
Podstatné jméno loděnice je rodu ženského a skloňuje se podle vzoru růže :
jednotné číslo množné číslo
1. pád loděnice loděnice
2. pád loděnice loděnic
3. pád loděnici loděnicím
4. pád loděnici loděnice
5. pád loděnice loděnice
6. pád loděnici loděnicích
7. pád loděnicí loděnicemi
Na doplnění :
slovo loděnice znamená dílnu na výrobu a opravu lodí, nebo úschovnu lodí.
(Fr. Trávníček : Slovník jazyka českého, Praha : Slovanské nakladatelství, 1950.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.08.2012 16:49
Petr Šimůnek píše:
Pondělí 01.08.2022 10:26
Podstatné jméno loděnice má dva významy. Pokud myslíme dílnu na opravu či výrobu lodí, skloňuje se, jak uvádíte. Ovšem dotaz se týkal nikoliv opravny, ale obce, ta se skloňuje jinak - nemá množné číslo - viz https://prirucka.ujc.cas.cz[…]Bnice&ref=lod%C4%9Bnice
1. pád Loděnice
2. pád Loděnice
3. pád Loděnici
4. pád Loděnici
5. pád Loděnice
6. pád Loděnici
7. pád Loděnicí
ikar píše:
Středa 01.03.2023 07:48
Proč se (obec) Loděnice (Loděnice bez Loděnice) skloňuje tak, že nemá množné číslo ? Např. Počernice se skloňují naopak pouze v množném čísle
( Počernice bez Počernic). Typově se oba názvy jeví stejně....
PSK - admin píše:
Středa 01.03.2023 16:50
Dobrý den,
Loděnice se řadí k místopisným ženským jménům zakončeným na „-e“ a skloňovaným podle vzoru růže. Z tohoto důvodu je tvar slova v 1. pádu Loděnice; 2. pádu Loděnice; 3. pádu Loděnici; 4. pádu Loděnici; 5. pádu Loděnice; 6. pádu Loděnici; 7. pádu Loděnicí.
V souladu s českou gramatikou se množné číslo nepoužívá, podobně jako např. nehovoříme o Asiích, Florenciích nebo Itáliích.
Naproti tomu Počernice patří mezi česká místní jména zakončená na „-ice“ (další jsou např. Lipnice, Prčice, Roudnice atd.) a skloňování probíhá i v množném čísle. Ovšem nejedná se o obecně platné pravidlo: „Jednoduchá pomůcka pro určení gramatického čísla bohužel neexistuje, vždy záleží na konkrétním případě. Pomoci nám může snad jen fakt, že jmen v jednotném čísle ve srovnání s číslem množným je velmi málo a podle příručky Naše místní jména se obvykle jedná o názvy odvozené od vlastností půdy, okolí, porostu daného místa (…)“ (Internetová jaz. příručka)
Zdroje a doporučené odkazy:
https://prirucka.ujc.cas.cz[…]amp;ref=lod%C4%9Bnice#bref3
https://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=371&id=395
https://www.korpus.cz/[…]/Lod%C4%9Bnice?pos=N&lemma=Lod%C4%9Bnice
S pozdravem
služba PSK
František Wich píše:
Středa 17.04.2024 11:46
Hezký den, nejsem z Loděnic, takže nevím, jak to vidí místní, ale byl jsem 50 let zvyklý na to, že Loděnice jsou myšleny v množném čísle.... stále mě trhá za uši, když slyším třeba spojení "dálnice na Loděnici". ale vidím, že Loděnici v jednotném čísle používá i web obce..... Mám to chápat tak, že se to v minulosti používalo špatně?
děkuji
Wich
PSK - admin píše:
Čtvrtek 18.04.2024 10:21
Dobrý den,
jak dokládá jazyková příručka, na kterou jsme se odkazovali i v dřívějších odpovědích, název obce Loděnice je jednotného čísla, ženského rodu a skloňuje se podle vzoru růže: https://prirucka.ujc.cas.cz[…]nice&ref=lod%C4%9Bnice.
Jednotné číslo se podle stránek obce používá i v souvislosti s návrhem povýšení Loděnice na městys z roku 1898, i v kronice obce se píše o bitvě u Loděnice v roce 1179 (https://www.lodenice.cz/z-historie-obce/ds-50).
Domníváme se, že používání množného čísla může být způsobeno pouze hovorovými zvyklostmi a pod vlivem toho, že mnohé jiné názvy obcí s koncovkou -ice se skloňují v množném čísle, což může být zavádějící.
Jméno Loděnice jinak nacházíme na českém území čtyřikrát. Všechny české vsi Loděnice leží nad vodními toky nebo blízko nich a z nich dva mají jméno doloženo již v nejstarších památkách. Odhaduje se proto, že všechny Loděnice byly prvotně jmény potoků. Jméno Loděnice pak mohlo vzniknout příponou -ice k adjektivu loděná, což znamená řeku nebo vodu, na které se jezdilo ve člunech, lodích. Spojení „loděná řeka“ je také v jednotném čísle a ženského rodu.
Zdroj: PROFOUS, Antonín, Jan SVOBODA, Vladimír ŠMILAUER a Státní nakladatelství učebnic. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. Praha: Česká akademie věd a umění, 1949. sv. 2
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu