sklářství-Zenknerova huť,rod
Text dotazu
Příchod sklářského rodu -hutních mistrů ZENKNERů do Čech, historia a druh výroby, evtl. věci související - rod,genealogie,......výstavy,exponáty, které je možno v Čechách z výroby rodu ZENKNERU shlédnout.Obecně příchod saských sklářských huťařů do Čech. Děkuji
za pomoc při pátrání a srdečně Vás zdravím !
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved. Vas dotaz je velmi obsahly a svou siri presahuje moznosti sluzby Ptejte se knihovny. V nize uvedene literature jsme nasli o sklarskem rodu Zenkneru tyto informace:
* 1699 Elias Zenkner zalozil sklarnu v Antoninove (smrzovske panstvi rodu Des Fours), majitelem sklarny se jiz v prubehu 20. let 18. stoleti stal rod Des Fours
* 1858 opustena materska Zenknerova hut v Antoninove
* Josefuv Dul - firma Karl Josef Zenkner - 1.pol. 19. st.
* Josefuv Dul - firma Gebrueder Karl und Franz Zenkner
Zminky o rodine Zenkneru je mozne nalezt na internetu:
http://www.riesengebirgler.de/gebirge/Glasmacherfamilien.htm http://www.pencin.cz/phprs/view.php?cisloclanku=2007050008
http://www.jizerky.cz/cz/o-regionu/mesta-a-obce/josefuv-dul/?PHPSESSID=v
http://www.jizerske-hory.cz/obce/josefdul/historie.htm
Dale na internetu naleznete i obecne informaco o historii sklarstvi v Jizerskych horach:
http://www.radio.cz/fr/article/101052
http://www.cesky-dialog.net/clanek.php?idcl=1439&aidci=
http://www.glass.cz/hist_main.htm
Doporucili bychom Vam podrobneji prostudovat napr. tyto publikace. Krome historickeho prehledu vyvoje ceskeho sklarstvi obsahuje vetsina z nich velmi rozsahle bibliografie "sklarske literatury", u odkazu na sklarsky rod Zenkneru jsou uvedeny prameny, z nich byly informace prevzaty. Dalsi knihy zabyvajici se sklarstvim a jeho historii v Cechach naleznete v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC ( http://sigma.nkp.cz/cze/nkc ):
* Historie sklarske vyroby v ceskych zemich. I. dil, Od pocatku do konce 19.stoleti. Praha : Academia, 2005. 760 s. ISBN 80-200-1287-7.
* NOVY, Petr. Lisovane sklo a krystalerie v Jizerskych horach : historie vyroby - sklarny - rafinerie - export. Desna : Ornela, 2002. 222 s. ISBN 80-86397-01-7.
- v nemeckem prekladu je text knihy volne dostupny na
http://www.pressglas-korrespondenz.de/aktuelles/pdf/pk-2004-1w-21-novy-pressglas-isergebirge.pdf
* BROK, Jindrich ; BROZOVA, Jarmila ; LUKAS, Vaclav. Severoceske sklo 19.stoleti. Jablonec nad Nisou : Muzeum skla a bizuterie, 1970. 88 s.
* LANGHAMER, Antonin. Legenda o ceskem skle. Zlin : Tigris, 1999. 292 s. ISBN 80-86062-02-3.
* VONDRUSKA, Vlastimil. Sklarstvi. Praha : Grada Publishing, 2002. 273 s. ISBN80-247-0261-4.
Ve fondu NK CR se nachazi i kniha o sklarskych hutich od Karla Zenknera. Kniha je ulozena v Narodnim konzervacnim fon( http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_konzervacni_fondy.htm ), pro jeji studium je nutne mit platny ctenarsky prukaz NK CR a knihu predem objednat ke studiu prostrednictvim Haly sluzeb( http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm ). Karl Zenkner se pravdepodobne ve svych pracech casto zabyval oblasti Jablonce nad Nisou, dalsi jeho prace publikovane v zahranici muzete vyhledat napr. prostrednictvim Karlsruher Virtueller Katalog KVK( http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk/kvk/kvk_en.html ).
* ZENKNER, Karl. Die alten Glashuetten des Isergebirgen : ein geschichtlicher Ueberblick nach der Ergebnissen der Forschung namhafter Heimatkundler. Schwaebische Gmuend : Leutelt-Gesellschaft, 1968. 180 s. signatura: II 101056 (Narodni konzervacni fond).
Je mozne, ze podrobnejsi informace by mohly byt obsazeny i v clancich publikovanych v regionalnim tisku. V minulosti byla zpracovavana regionalni clankova bibliografie jednotlivych kraju, vice informaci je vydavanych regionalnich bibliografiich naleznete na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_clanky_bib_regionalni.htm.
Doporucili bychom Vam obratit se i na Krajskou vedeckou knihovnu v Liberci ( http://www.kvkli.cz/cz/ ) a Mestskou knihovnu Jablonec nad Nisou ( http://www.knihovna.mestojablonec.cz/ ). Je mozne, ze pri studiu budete muset vyuzit i archivni dokumenty (Statni okresni archiv Liberec - http://www.soalitomerice.cz/sokalib.htm ).
Vice informaci o pripadnych produktech rodu Zenkneru by Vam mohli poskytnout v Muzeu skla a bizuterie vJablonci nad Nisou ( http://www.msb-jablonec.cz/ ) nebo Umeleckoprumyslovem muzeu v Praze ( http://www.upm.cz ). Zakladni informace o sestavovani rodokmenu naleznete v archivu sluzby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz) , do vyhledavaciho formulare staci zadat napr. genealogie.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.04.2008 17:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu