Sklářský veletrh v Praze 1932
Text dotazu
Dobrý den,
v roce 1932 se měl v Praze uskutečnit sklářský veletrh nebo výstava zaměřená na sklářství (německy Glasmesse Prag 1932). K této akci se mi stále nedaří najít žádné informace. Rád bych zjistil, zda byl k této akci vydán např. katalog, příp. jiný odborný materiál. Pokud ano, kde je tento materiál uložen a je možné do něj nahlédnout?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
dle dobového tisku, který jsme fulltextově prohledali za pomoci digitální knihovny Kramerius 3, se velká celonárodní výstava skla v  Praze konala až v roce 1933. V roce 1932 proběhlo pouze několik menších veletrhů a výstav skla mimo Prahu.
Zmíněná celostátní výstavy československého skla v Praze  probíhala  od 26. listopadu 1933 do 7. ledna 1934 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Návštěvnost této výstavy byla poměrně vysoká, neboť dobový tisk uvádí, že do 21.12. výstavu navštívilo přes 25 000 osob.
Vybrané fotografie k výstavě můžete nalézt např. v Národní politice ( 1933, r. 51, č. 323 (25.11.), s. 1.) či v Nedělní zábavné a poučné příloze Národní politiky (1933,r. 51, č. 331 (3.12.), s. 1).
Krátké články o výstavě byly otištěny např. v Lidových novinách (1933, r. 41, č.  643 (23.12.), s. 3. odpolední vydání ) či Národních listech (1933, r.73, č. 348 (20.12.), s. 3. ).
Hlavním zdrojem informací k této události bude ovšem katalog výstavy:
* Katalog Celostátní výstavy československého skla v Praze : Umělecko-průmyslové museum Praha, 26.XI.1933-7.I.1934 / [úvod V. Čtyroký ; texty Ant. Heythum, V. Čtyroký]. [S.l. : s.n., 1933] 50 s. : čb. obr.
(Umělecko-průmyslové muzeum: http://wwwopac.upm.cz/zaznam.php?detail_num=34693
Dostupnost v dalších institucích v ČR: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006096108&local_base=SKC
K výstavě byla odvysílána též  reportáž v Československém filmovém týdeníku (viz informace v periodiku: Kino. 1933, r.3, č. 16 (1.12.), s. 4.)
Další menší, pravděpodobně prodejní,  výstava byla v prosinci roku 1933 v paláci Dunaj na Národní třídě (viz info: Národní listy. 1932, r. 72, č. 360 (30.12.), s. 3. ) V tomto roce proběhla též odborná sklářská výstava v Železném Brodě. (Národní listy. 1933, r. 73, č. 225 (18.8.), s. 3. )
Ve Vámi zmíněném roce 1932 proběhly tři větší sklářské výstavy (veletrhy),  a to v Mladé Boleslavi, Brně a Pardubicích. Menší výstava skla byla pro návštěvníky lázní otevřena též v Poděbradech.
Odborný sklářský  veletrh v Mladé Boleslavi:
* Národní politika. 1932, r. 50, č. 126 (6.5.), s. 3. ranní vydání; vydání pro Prahu
* Národní politika. 1932, r. 50, č. 125 (5.5.), s. 4. ranní vydání
* Lidové noviny. 1932 , r. 40, č. 239 (11.5.), s. 1. ranní vydání
* Národní listy. 1932, r. 72, č. 52 (21.2.), s. 3.
Odborný sklářský veletrh v Brně:
* Národní politika. 1932, r. 50, č. 292 (22.10.), s. 10. ranní vydání; vydání pro Prahu
* Národní listy. 1932, r. 72, č. 293 (23.10.), s. 7.
* Národní listy. 1932, r. 72, č. 312 (11.11.), s. 2.  večerní vydání
* Národní listy. 1932, r. 72, č. 302 (1.11.). s.3.
Odborná sklářský výstava v Pardubicích:
*  Východočeský republikán. 1932, r. 14, č. 48 (25.11.), s. 4.
* Český severovýchod. 1932, r. 10, č. 49 (2.12.), s. (2).
* Český deník. 1932, r. 21, č. 326 (25.11.), s. 4.
Menší výstava v Poděbradech:
* Národní listy. 1932, r. 72, č. 220 (10.8.), s. 3.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu