Sklářský průmysl v ČR
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco více o sklářském průmyslu v České republice. Kde jsou největší oblasti působení sklářství? A jak přesně se vyvíjel postup sklářského průmyslu?
Odpověď
Dobrý den,
váš dotaz je poněkud obsáhlejší a není v našich silách vypisovat všechny informace, proto odpovídáme pouze stručně s odkazy na zdroje, které můžete použít pro získání podrobnějších informací.
Sklářství má v Čechách velmi dlouhou tradici. Rozvíjelo se zejména v horských oblastech díky zde dostupným surovinám, čímž přispělo k rozvoji do té doby málo osídlených a zaostalých oblastí. První sklárny vznikaly ve druhé polovině 13. a v první polovině 14. století. Hlavními lokalitami sklářského průmyslu jsou zejména Krušné hory, Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Jeseníky, Šumava a další. Sortiment skla je velmi široký, specialitou je olovnatý křišťál, broušené sklo a skleněné figurky. Sklo je pro ČR důležitou vývozní komoditou.
Postup výroby skla: Suroviny se mísí na tzv. sklářský kmen, jehož tavení probíhá ve sklářských pecích různých typů (např. pánvové nebo vanové pece).
Tvarovací operace jsou obvykle plně mechanizované. Následuje chlazení k eliminaci vnitřních napětí, popř. zušlechťovací operace, např. broušení, rytí, malování, zlacení aj.
Významnou roli ve vývoji vždy hrály české sklářské rody, které ovlivnily technolgický vývoj v celé střední Evropě. Umění tavit sklo bylo tajemstvím, které předával otec nejstaršímu synovi a proto byla tradice klíčovým faktorem pro uchování a další rozvoj. Z nejvýznamnějších přínosů českých sklářů lze zmínit tavbu modrého kobaltového skla rodinou Schürerů v severních Čechách v 16. století či objev českého křišťálu v Müllerově sklárně na Šumavě v 17. století nebo objev lazur a hyalitového skla B.
Egermannem v první polovině 19. století.
Použité zdroje:
Všeobecná encyklopedie ve čtyřech svazcích. Praha: Diderot, 1998.
Různé www stránky
Zdroje k dalšímu studiu:
1) Historie sklářské výroby v českých zemích. Praha : Academia, 2003-2005. 3 sv. ISBN 80-200-1103-X (soubor).
2) VIKTORA, Karel. Úvod do sklářství : příručka pro základní přípravu k práci ve sklářském průmyslu. Praha : Práce, 1951
3) VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0261-4.
4) Bohemian Glass : 1400-1989. New York : Abrams, 1990. ISBN 0-8109-1241-4.
5) VONDRUŠKA, Vlastimil. České sklo : Tradice a současnost. Nový Bor :
Crystalex, [1992].
6) Historie sklářských technologií : [Sborník příspěvků ze semináře ] ČV silikátové společ. ČSVTS, Most únor 1988. Ústí nad Labem : Dům techniky ČSVTS, 1988.
7) časopis Glassrevue http://www.glassrevue.cz/
8) portál Glass.cz
http://www.glass.cz/list/frame.asp?co=hist.htm&pid=13&lang=cz
9) Historie sklářství v Lužických horách http://www.luzicke-hory.cz/historie/index.php?pg=clskloc
10) Stručná historie sklářství http://www.qobchod.cz/historie.php
11) Šumavské sklářství
http://www.sumavanet.com/www/muzeum_sumavy/hl-susice/text/data/sklarny_sum.html
12) Dějiny skláren v Orlických horách
http://www.orlickehory.net/sklarny.htm
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 10:10
Sejkora píše:
Úterý 08.03.2016 15:38
Dobrý den,
mohu se ještě na něco zeptat? na czso.cz jsem našel, že sklářský průmyslv Libereckém kraji zaměstnával v roce 2000 přes 100000 lidí. V roce 2001 to bylo 5600. V roce 2003 to bylo přes 13 000. Je nějaký důvod, proč vznikaly takové propady a nárůsty? A ještě, jestli se mohu zeptat, proč jsou největší mzdy ve sklářském průmyslu v Jihočeském kraji.
Děkuji Sejkora
PSK - admin píše:
Středa 16.03.2016 15:21
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vás zaslali e-mailem. Naleznete ji také v archivu Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/sklarsky-prumysl-zamestnanost).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu