Sklárna Moser
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat na dostupnou literaturu týkající se sklárny Moser a jejich sbírek. Byla bych velmi ráda i za katalogy z výstav a z muzejních sbírek, kde se například moserovská sbírka nachází, zda vůbec nějaký takový katalog existuje. Dále bych se chtěla zeptat na dostupnou literaturu k světovým výstavám v Pařízí roku 1900 a k dalším světovým výstavám po roce 1900 a výstavu v UMPRUM muzeu roku 1915. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz. Budu velmi ráda za pomoc a mockrát děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
provedli jsme pro Vás namátkové hledání v Souborném katalogu ČR. Nejedná se o vyčerpávající přehled, ten bychom Vám mohli nabídnout v rámci placených služeb – rešerše (https://www.nkp.cz/sluzby/reserse). Níže Vám přinášíme vybrané dokumenty. Některé z nich se nacházejí ve fondu NK ČR, ale řada z nich je dostupná ve fondech muzejních nebo galerijních knihoven, kam bychom Vám doporučili se také obrátit. Jedná se hlavně o knihovny těchto institucí: Národní galerie, UMPRUM, Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou, Moravská galerie Brno.
Vybrané zdroje :
Moser: Výstava vývojového skla, Karlovy Vary 1970 : [Katalog]. Karlovy Vary: Karlovarské sklo, n.p., 1970. s. [1]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:9ff34e30-fd15-11e3-a680-5ef3fc9bb22f
ARNOŠT, František, LANGHAMER, Antonín, BROŽ, Jindřich a DRAHOTOVÁ, Olga. České sklo: historie českého skla a současnost v oborovém podniku Crystalex Nový Bor. Nový Bor: Crystalex, 1985. s. 30. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:8d846c90-50a6-11e9-b3de-5ef3fc9bb22f
VONDRUŠKA, Vlastimil. Sklářství. Praha: Grada, 2002. s. 163. ISBN 80-247-0261-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b0567830-c0b4-11e3-a99b-005056822549
HAVRÁNEK, Vít, Galerie hlavního města Prahy a Moravská galerie (Brno, Česko). Bruselský sen: československá účast na světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60 let : [Galerie hlavního města Prahy, 14.5.2008-21.9.2008,
Moravská galerie v Brně, 21.11.2008-1.3.2009. Praha]: Arbor vitae, c2008. s. 128. ISBN 978-80-87164-03-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:654c7f40-e17a-11e5-a3ff-001018b5eb5c
HANTICH, Jindřich. Světová výstava v Paříži: praktický průvodce. V Praze: F. Topič, 1900. s. [4]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2bb00680-9a10-11e7-920d-005056827e51
SANTAR, Jindřich, CUBR, František a Exposition universelle et internationale (1958 : Brusel, Belgie). EXPO 58 - Světová výstava v Bruselu. xr, 1961. s. [1]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:06eac530-4ff1-11e5-bf4b-005056827e51
Moser: novinky = novelties: 2012. [Karlovy Vary: Moser, 2012]. 25 s.
MOSER. Moser: kolekce 2008 = Moser: collection 2008. Karlovy Vary: Karlovarské sklo, n.p. Moser, [2008]. 23 s.
MOSER. Moser: novinky 2006. Karlovy Vary: Moser, [2006]. [2] s.
MOSER. Moser: [dekorativní sklo]. [Karlovy Vary: Moser, 2005]. 34 s.
Moser: since 1857. Karlovy Vary: Moser, [2004?]. 1skládačka.
MOSER. Moser. Karlovy Vary: Moser, 2001. 34 s. : převážně il.
Moser: novelties 2001. [Karlovy Vary: Moser, 2001]. 17 s.
Moser: Výstava vývojového skla, Karlovy Vary 1970: [Katalog]. Karlovy Vary: Karlovarské sklo, n.p., 1970. [6] s.
MOSER. Moser: la Tchécoslovaquie. Praha: Polygrafia, [196- ]. [30] s.
BAUMANN, Felix. Moser: Kunsthaus Zürich, 24. März bis 10. Mai 1970. Zürich: Kunsthaus Zürich, 1970. 20 stran, 15 listů obrazových příloh.
Moser: [Stemware & Barware]. [New York]: The Moser Company, [19--?]. 1 sv. (nestr.).
MERGL, Jan a PÁNKOVÁ, Lenka. Moser: 1857-1997. Karlovy Vary: Moser, 1997. 351 s.
Moser: [katalog]. Karlovy Vary: Karlovarské sklo, n.p. Moser, [1976]. 47 s.
Moser: 1857-1987: Karlovy Vary Československo. Liberec: Glassexport, [1980]. 56 s.
Fresh from Moser. 2014 - 2016. Karlovy Vary: Moser, 2014. 6 svazků.
MOSER a MOSER (FIRMA). Design Moser 2015 Maharani 120. výročí, Design a styl, Znovuzrozená krása, Umělecké rytiny. Karlovy Vary: Moser, 2015. 55 stran.
NOVÝ, Petr. Moser crystal story. [Karlovy Vary]: [Moser], [2017]. 73 stran.
NOVÝ, Petr. Příběh křišťálu Moser: průvodce výstavou. [Karlovy Vary]: [Moser], [2017]. 73 stran. ISBN 978-80-270-1439-2.
MERGL, Jan a MERGLOVÁ-PÁNKOVÁ, Lenka. Příběh křišťálu Moser: 1857-2017: 160 let. 1. vyd. Karlovy Vary: Moser, a.s., [2017], ©2017. 419 stran. ISBN 978-80-270-1134-6.
MERGL, Jan a MERGLOVÁ-PÁNKOVÁ, Lenka. Moser crystal story: 1857-2017: 160 years. 1st ed. Karlovy Vary: Moser, [2017], ©2017. 419 stran. ISBN 978-80-270-1135-3.
Moser crystal objects. [Karlovy Vary: Moser, 2015?]. 111 s.
Moser crystal sets. [Česko: s.n., 2013?]. 53 s.
URBÁNEK, Gabriel. Moser 10 / 150: poslední desetiletí stopadesátileté sklářské tvorby: 13/9-18/11/2007 Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze [grafika]. [Praha: Uměleckoprůmyslové museum, 2007]. 1 plakát.
Moser tableware: state service suites. [S.l.: s.n., 1995?]. [12] s.
MOSER. Moser 1857-1997: 140 let firmy Moser Karlovy Vary: výstava [grafika]. Karlovy Vary: Moser, 1997. 1 plakát.
MOSER. Výroční kolekce Moser 150 = Anniversary collection Moser 150. [Karlovy Vary: Moser, 2007]. 31 s.
Paris exposition 1900. Paris: A. Taride Editeur, 1900. 1 složený list.
Die Pariser Weltausstellung 1900: anhang zur 15. Auflage von Baedeker's Paris. Leipzig: Karl Baedeker, 1900. mapa, 28 s.
K.K. ÖSTERREICHISCHEN GENERAL-COMMISSARIATE. Berichte über die Weltausstellung in Paris 1900. 12. Band, Hilfsmittel der Kunst und Wissenschaft, Kunstgewerbe. Wien: Verlag von Carl Gerold's Sohn, 1901. 103 s.
DROBNY, Franz. Ueber die Entwicklung des Modernen Kunstgewerbes und dessen Leistungen auf der Pariser Weltausstellung 1900: Vortrag ... Salzburg: Herm. Kerber, [1900]. 38 s.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2021 14:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu