sirény na uctění památky obětí útoku 11. září v ČR
Text dotazu
Dobrý den,
mám mlhavou vzpomínku na to, že jsme po 11. září 2001 měli během školního vyučování minutu ticha a městem zněly sirény, ale nedaří se mi o tom nic najít. Bylo to nejspíš rok poté, ale nejsem si jistá. Poradíte mi prosím nějaký zdroj, ve kterém by se o tom psalo?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
státní smutek za oběti teroristického útoku dne 11. září 2001 byl vyhlášen na poledne 14. září 2001.
"Státní smutek vláda vyhlásila naposledy na 14. září 2001 [článek z roku 2011, pozn. PSK]. Češi tehdy vyjádřili solidaritu s oběťmi teroristických útoků na USA z 11. září. V celé zemi se v poledne rozezvučely sirény a kostelní zvony, lidé drželi tři minuty ticha, státní vlajky na veřejných a úředních budovách byly i tehdy na půl žerdi."
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/statni-smutek-za-havla-bude-tri-dny-vlada-ho-chce-uctit-i-zakonem.A111219_154334_domaci_kop
Další volně dostupné články, které státní smutek ze dne 14. září 2001 zmiňují:
Pokud byste potřebovala dobové záznamy k dané události, předpokládáme, že státní smutek ze dne 14. září 2001 zmiňovaly všechny hlavních deníky dne 14. září a 15. září 2001.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.07.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu