síla pavoučího vlákna
Text dotazu
Kolik v průměru unese pavoučí vlákno (v gramech)? Případně, lze určit pevnost nebo sílu pavoučího vlákna i jiným měřením?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na vaši otázku jsme hledali v mnoha zdrojích, z nichž vybíráme:
Hedvábí je jedním z nejúžasnějších vynálezů matky přírody.  Mimo jiné hraje klíčovou roli v životě téměř všech pavouků...Pavučinové hedvábí vzniká ve snovacích žlázách uvnitř zadečku, odkud je v tekuté podobě vytlačováno až ke snovacím bradavkám, kterých jsou zpravidla tři páry na konci zadečku. Když je tekuté hedvábí pomocí posledního páru nohou vytlačeno ven na vzduch, ztuhne v jemné, ale velmi pevné vlákno. Pavučinové hedvábí je stejně pevné jako srovnatelně silný ocelový drátek. Vlákna některých pavouků jsou navíc mimořádně pružná, takže než prasknou, dokážou se natáhnout na trojnásobek původní délky. Pavouci tvoří až osm typů vláken, lišících se podle účelu použití...
Většina pavouků tká sítě v noci a přes den se ukrývá poblíž, někteří pracují ve dne i v noci. Tkaní pavučiny je tvrdá práce. Po jejím dokončení pavouk odpočívá, šetří síly...
Zdroj: TAIT, Noel. Hmyz a pavouci: na vlastní oči. Praha: Slovart,2010.
Snad ještě populárnější než pavouci jsou jejich pavučiny. Základem je pavoučí vlákno, které vzniká ve snovacích žlázách umístěných v zadečku. Ty ústí do snovacích bradavek na konci těla pavouka. Ve žlázách utvořená hmota, kterou tvoří převážně vláknitá bílkovina fibroin, je protlačena ven v podobě tenkého, pružného a pevného pavoučího vlákna, výtvoru, na němž je vlastně založena životní strategie pavouků. Vlákno slouží ke zhotovování hnízd a pouzder pro vajíčka (kokonů), na vlákně se pavouk zachraňuje únikem před predátory, vlákno slouží mnohým druhům při hledání partnera, drobné druhy a mláďata dokonce na vláknech létají - tito aeronauti jsou známá "babí léta". Ale nejznámější funkcí je lov kořisti.
Zdroj: FABRE, Jean-Henri. Život pavouka. Praha: Volvox Globator, 2011.
Pavouci (Araneae), tedy přesněji pavoučí vlákno nedávalo spát všem koumákům již před pár tisícovkami let - stejně tak jako dnešním konstruktérům, technikům, vědcům.
Pro jeho neuvěřitelné vlastnosti, kterým se zatím žádná uměle vytvořená látka moc nepřiblížila. Pavoučí vlákno je velice pružné a pevné. Přesto, že je tak neuvěřitelně tenké (síla pavoučího vlákna je průměrně 0,15 µm, což se rovná 0,00015 mm a nejtenčí známé pavoučí vlákno ale má jen 0,00002 mm), má větší pevnost v tahu než ocel a snese protažení o 30% až 40%, přičemž rekord je 20-ti násobek původní délky. Pavučina je třikrát pevnější než kevlar, (materiál z něhož se vyrábějí neprůstřelné vesty). Je zajímavé, že pavoučí vlákno, tlusté jako zahradní hadice, by uneslo na každém konci plně naložený obří Boeing a lanko ze stejného materiálu, tlusté jako tužka, by zastavilo Boeing 747 v plné rychlosti.
https://www.ideje.cz/cz/clanky/pevny-jako-pavucina
Pokud by jemný znamenalo tenký, pak lze pavoučí vlákna označit za jemná. Nejsilnější vlákno tropického pavouka nefily (Nephilaj je silné 0,012 mm, takže je ještě pořád tenčí než lidský vlas (0,05 až 0,1 mm).
Nejtenčí vlákna, která jsou u některých druhů pavouků vytlačena ze sítovité desky a později hřebínky na nohou vyčesávána do vlnitých kudrnatých vláken, jsou silná (či spíše slabá) 0,000015 milimetrů.
Pokud by ovšem jemný znamenalo křehký, pak pavoučí vlákna jemná nejsou. Stabilitu takového vlákna lze vyjádřit dvěma hodnotami, jednak pevností, jednak rozpínavostí. Abychom uvedli alespoň několik dat (první hodnota udává rozpínavost v procentech, druhá pevnost): sklo 3/96, ocel 8/44, nylon 22/67, pavoučí vlákno 31/100, vlna 43/20. Pokud do tloušťky pa- voučího vlákna vytáhneme skleněné vlákno, pak bude takřka stejně pevné jako vlákno pavoučí, ale zdaleka ne tak elastické. Vlna je sice elastičtější, ale zase ne tak pevná. Ocel nedožene pavoučí vlákno ani co do rozpínavosti, ani co do pevnosti - přičemž budiž poznamenáno, že všechna vlákna nejsou stejně stabilní. Kokonová vlákna, jimiž pavouci omotávají svá vajíčka, jsou méně pevná, než zde srovnávaná pojistná vlákna, pavoučí bezpečnostní systém, který si pavouci vyrábějí, kudy chodí. Přece jen by někdy mohli spadnout. Pavoučí vlákna tedy představují ideální spojení pevnosti a elasticity, jehož se lidem nepodařilo dosáhnout žádnou dnes dostupnou technikou.
Zdroj: SCHMID, Ulrich. Hlavní název: 275 populárních omylů o rostlinách a zvířatech, aneb, Kvetoucí řasy, létající ryby a pějící sirény. Praha: Albatros, 2004. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:aa3a0e60-c0f9-11e6-92d3-005056827e51
Pavoučí vlákno unese dvakrát víc než ocelové lano o stejném průměru. Tohle srovnání vychází z takzvané tržné délky, což je maximální délka, po jejímž překročení se lano vlastní vahou přetrhne. U nejpevnějších ocelových lan není větší než 10 kilometrů, u pavoučích vláken je to ale 80 kilometrů. Pokusy ochočit si pavouky, aby tkali vlákna průmyslově (tkají je výhradně samičky, samečci mají pouze skvělou úlohu oplodňovací), se bez úspěchu prováděly už od 19. století. Teď se zkouší naklonování příslušného pavoučího genu do koz a extrakce vláken z jejich mléka. Važme si našich koz.
zdroj: http://www.rady-navody.cz/uvod/vedeli-jste-ze/3888-jakou-hmotnost-unese-pavouci-vlakno-vlakno-pavouka-kolik-kg
Obor
Biologické vědy
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.11.2018 13:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu