signatura malíře
Text dotazu
Dobrý den, měl bych dotaz k signatuře malíře Semko, historické období 1890-1940, kromě mého a ujištěného obrazu jsem nebyl schopen nic bližšího k této osobě zjistit. Odkaz na obrazy se signaturou přikládám. Děkuji. http://www.sberatel.com/[…]/dotaz-pro-znalce-pomoc-se-signaturou-17653
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Bohužel ale ani nám se nepodařilo vyhledat více o malíři se signaturou Semko. Je možné, že se jedná o regionálního, nepříliš významného malíře, o kterých bohužel ve většině případů skutečně mnoho údajů nelze najít.
Projité zdroje:
* Databáze autorit: http://aleph.nkp.cz/cze/aut
* Databáze World bibliographical Information System (WBIS) Online http://db.saur.de/WBIS/welcome.jsf (-> obsahuje biografické archivy obsahující životopisné informace o cca 5 milionech osobností všech povolání a hodností, je to online rejstřík k mikrofišové kolekci World Biographical Archive (přístup v Referenčním centru))
* online katalog NK ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* systém Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
* MALÁ, Alena; PAVLIŇÁK, Petr. Signatury českých a slovenských výtvarných umělců. 1. vyd. Ostrava : Výtvarné centrum Chagall, 2010. ISBN 978-80-86171-40-1.
* RYTÍŘ, Václav. Malířské signatury 1. 7. vyd. v nakl. T & M. Praha : Toužimský & Moravec, 2013. ISBN 978-80-7264-138-3.
* Kol. autorů. Malířské signatury 2. 1. vyd. Praha : Toužimský & Moravec, 2013. ISBN 978-80-7264-139-0.
* Kdo je kdo 91/92. 2. díl (N-Ž). 1. vyd. Praha : Kdo je kdo, 1991. ISBN 80-901103-0-4.
* Churaň, Milan. Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století. II. díl (N-Ž). Praha : Libri, 1998. ISBN 80- 85983-64-8.
* Kol. autorů. Encyklopedie osobností Evropy : od starověku do současnosti. 1. vyd. Praha : Nakladatelský dům OP, 1993. ISBN 80-85841-00-2.
* TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. III. Díl (Q-Ž). Praha : Paseka, 1999. ISBN 80-7185-247-3.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2013 16:18
Veronika Sloupova píše:
Středa 01.03.2023 12:23
Dobrý den, mám doma 2 obrazy signatury A Dehn. Podařilo se mi najít malíře adolf dehn ale podpisy nejsou stejne. Je ještě nějaký malíř s tímto podpisem? Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.03.2023 15:08
Dobrý den,
nám se taky podařilo nalézt jenom jednoho malíře jménem Adolf Dehn:
https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Dehn
http://www.adolfdehnart.com/
Zkoušeli jsme též vyhledávání jména malíře v databázích umělců a jejich signatur zde:
https://artistssignatures.com/
https://www.signaturefinder.com/
http://www.signaturymaliru.cz/painters.php
Určitě Vám ale doporučujeme obrátit se také na zkušenější aktéři v této oblasti. Můžete zkusit využít služby profesionálních institucí a společností a kontaktovat např. některou z výtvarných galerií (zde: https://www.cz-museums.cz/adresar/) nebo aukčních síní (např.: https://www.dorotheum.com/cz/c/chci-prodat-15/
https://www.galerie-narodni.cz/cs/informace/
http://www.svet-umeni.cz/aukcni-sine-a-galerie/).
Natrefili jsme i na portál laických nadšenců umění a sběratelství, na kterém po registraci můžete uveřejnit fotografii podpisu na obraze a ve fóru se tak obrátit na zapojené diskutující (portál naleznete zde: https://www.sberatel.com/diskuse/). Další možností je ještě návštěva prodejen starožitnictví, kde Vám třeba poradí personál.
Připojujeme také odkazy na dvě starší odpovědi služby Ptejte se knihovny na podobné dotazy, kde naleznete i tipy na doporučenou literaturu:
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/dohledani-malire-obrazu
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/autor-obrazu
S pozdravem
služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu