Šifry autorů z ČR a SR
Text dotazu
Dobrý den,
během zpracovávání článků z různých starších periodik pro potřeby publikování jsem narazil na šifry autorů, které potřebuji identifikovat z důvodu autorských práv. Bohužel se mi nepodařilo najít bližší informace o jejich jménech a datu úmrtí. Věděli byste mě poradit s identifikací těchto šifer a kryptonymů? Nebo poradit, kdo by mohl vědět identifikovat tyto šifry?
Jako příklad uvádím na konci mailu některé šifry/pseudonymy + název novin, kde byly publikovány + rok publikování.
Šifry:
-on- — Národní listy – 1889
-pL — Národní listy – 1940
nk. — Národní listy – 1934
Ferdinad Mačenka — Národní listy – 1904
Martin Prigle – Národní politika – 1895
uh — Národní politika – 1931
Bezejmnenný — Selské listy – 1908
št — Lidové noviny – 1922
kb — Lidové noviny – 1928
bt — Lidové noviny – 1935
jv — Lidové noviny – 1928
zg — Lidové noviny – 1928
ok — Lidové noviny – 1935
in — Lidové noviny – 1935
ix — Lidové noviny – 1928
čkk — Rovnost – 1925
čtk — Čech – 1927
-mkr- — Moravská orlice – 1927
-n- — Expres/Polední list - 1935
Slovenská republika
J. G. — Slovenský svet – 1925
H. — Slovenský národ – 1926
A.O. — Trenčan – 1928
n. — Slovenská krajina – 1932
Šejk. — Slovenská krajina – 1932
V. — Slovenská krajina – 1932
o. — Slovenská krajina – 1932
Odpověď
Vážený pane (…),
pokud jde o starší šifry českých a slovenských autorů, můžeme Vám doporučit k použití tyto slovníky:
Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.) / zpracoval J. Vopravil. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973
https://www.knihovny.cz/Record/mzk.MZK01-000080671
Slovník pseudonymov slovenských spisovateľov / [zostavil Štefan Hanakovič ; spracovali Michal Fedor, Štefan Hanakovič, Peter Liba, Jozef Špetko]. -- Martin : Matica slovenská, 1961
https://www.knihovny.cz/Record/mzk.MZK01-000293518
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
22.05.2018 18:06
Libor píše:
Pátek 17.12.2021 15:43
Dobrý den, prosil bych ještě k textu odpovědi pro pisatele o malou laskavost. Narazil jsem také v Národních listech na šifru autora vm (v.m. nebo vm či (vm)) a domnívám se, že by to mohla být také zkratka tehdy přispívajícího Moravce, i vzhledem k celkovému vyznění takto značených článků. Kdyby bylo možné upřesnit, byl bych rád, ta doporučená kniha se na okrese těžce shání :o)
Uvedená odpověď mi jinak jako občasnému badateli přišla vhod. A velmi děkuji za slovenský zdroj.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu