Šifra K. V.
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych identifikovat muže píšícího literární kritiky do Kulturní hlídky olomouckého Našince (možná i jinam) na počátku třicátých let pod zkratkou K. V.
V roce 1930 mu bylo zřejmě dvacet let, tedy narozen asi 1910, pravidelně si půjčoval knihy ve Studijní knihovně, inklinoval k spirituální literatuře; překvapivě výborná recenze na Halasovu sbírku Kohout plaší smrt 22. 6. 1930, s. 6. Do první linie české kultury zřejmě nepronikl, protože mé hloubkové pátrání po něm je bezvýsledné. Jedinou nadějí se mi jeví být rejstříky regionálních osobností. Pokud byste mi mohli pomoci, byla bych vám velmi vděčná a onen nebezpečně chytrý a při tom skromný (slova A. Skoumala) muž by mohl vejít v širší známost.
Odpověď
Dobrý den, bohužel žádný rejstřík šifer regionálních autorů nemáme. V případě šifer by  Vám snad poradili v Ústavu pro českou literaturu AV ČR (http://www.ucl.cas.cz/).
Pouze se nám podařilo kontaktovat ještě žijícího pamětníka, který přispíval v mládí do  Našince (kolem r. 1945), tak nám sdělil, že by snad mohlo jít o Karla Dvořáka nebo  Timotea Vodičku. Oba do Našince psali, oba jsou ročnik narození 1910, ale informace  je bez záruky, neboť jde přece jen již o jinou generaci a písemně to podloženo nemáme. Upřesnění ohledně Karla Dvořáka - Karel Dvořák, nar. 28.5.1913 Olomouc - 9.6.1989 - editor, foklorista, literární historik, autor prací o L. Čelakovském.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
08.12.2008 17:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu