Sháním zdroj info k hronovské tvrzi 1422
Text dotazu
Dobrý den, sháním doporučení k informacím, materiálům - dějiny města Hronova nad Metují, hronovské tvrzi, rok 1422 první majitel Matěj z Vlčnova pán na Hronově. Oblastí se zabýval PhDr Lad. Hladký muzeum Hronov a další. Jedná s většinou o historickou osu, ale potřeboval bych něco konkrétnějšího. Dostal jsem tip i na zdroje Ratibor 1884, které vlastníte? Předem děkuji za každý odkaz.
Odpověď
Dobrý den,
z fondu naší knihovny Vám můžeme nabídnout níže uvedené dokumenty. V každém z nich jsou informace o hronovské tvrzi. Někde naleznete informací více, někde je text stručnější. Mnohdy se samozřejmě informace opakují.
Knihy z fondu Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové:
1) V 11. svazku Ottova slovníku naučného: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. ARGO : Paseka ; Paseka, 1996, 28 sv. : il. ; 24 cm. ISBN 80-7185-057-8, je na straně 795 u hesla Hronov, mimo jiné, uvedeno: "Hronov příslušel ke hradu Náchodu, jakož i podací kostelní patřilo držitelům Náchoda. Také se tu připomíná na počátku 15. století manský statek s tvrzí, na níž seděli Matěj z Vlčnova (1422), Evan ze Žampachu (1437), Vaněk z Nosalova (1456), ale se službou ke hradu Náchodu."
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000082010
- Ve fondu ve 3. patře umístění 0/9, signatura 644 157/11a - absenční výpůjčka nebo 5. patro studovna - prezenční výpůjčka.
2) EKRT, Boris, Richard ŠVANDA a Petr ČUHANIČ. Bejvávalo..., aneb, Hronov za našich pradědečků a prababiček. Hronov: Město Hronov, 2019, svazek 1: ilustrace, portréty; 25 cm. ISBN 978-80-270-6489-2.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000946842
- K vodní tvrzi nalezneme informace v 1. díle knihy na stranách 9-11 v kapitole: Gotická vodní tvrz a bývalý svobodný dvůr.
- Ve fondu knihovny ve 3. patře umístění 908(437.1)H, signatura A0-63456/1 - možnost absenční výpůjčky nebo v 5. patře v regionálním fondu - prezenční vypůjčení.
3) HLADKÝ, Ladislav. Hronov a dějiny. Náchod: Okresní muzeum, 1999, 111 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-238-4156-4.
https://primotest.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000170374
- Ač drobná knížka, najdete v ní poměrně podrobný popis dějin města Hronova - kapitola: Pohledy do hronovských dějin, na stranách 5-55. Na straně 7 je zmiňovaný také Matěj z Vlčnova jako držitel hronovské tvrze.
- Ve fondu umístění sklad, signatura 744 664 -  absenční výpůjčka nebo 5. patro regionální literatura - prezenční výpůjčka.
4) SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Díl pátý, [Podkrkonoší]. 2. nezměn. vyd. V Praze: Šolc a Šimáček, 1933, 367 s. : il. ; 36 cm.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/tur85q/420SVKH_AlephBib000157546
- V kapitole nazvané: Tvrze na Panství Náchodském na straně 51 autor zmiňuje město Hronov a zdejší tvrz.
- Ve fondu umístění sklad, signatura II-32 233/5 - možnost absenční výpůjčky.
5) SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království Českého. Praha: Bursík & Kohout, 1909, 1043 s.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/tur85q/420SVKH_AlephBib000042617
- Na stranách 296-297 jsou stručné informace o hronovské tvrzi. Rozsahem podobné heslu v Ottově slovníku naučném.
- Ve fondu umístění sklad, signatura 1 649 - pouze prezenční výpůjčka.
6) SVOBODA, Ladislav a Jiří ÚLOVEC. Encyklopedie českých tvrzí. Praha: Argo, 1998, svazek 1 ( xxxiv, 1171 s.): il., plány; 30 cm. ISBN 80-7203-068-X.
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000124594
- K hronovské tvrzi najdeme informace na straně 217.
- Ve fondu knihovny ve 3. patře umístění 728, signatura I-647 008/1a - absenční výpůjčka, dále možnost prezenční výpůjčky ve studovně v 5. patře.
7) ZRŮBEK, Rudolf a Zdeněk BROŽEK. Hradiska a tvrze kraje Orlických hor. Ústí nad Orlicí: Rychnov nad Kněžnou: Okresní archiv ; Okresní archiv, 1991, svazek 1 (120 s.) :il., mapy; 20 cm. ISBN 80-901114-0-8 (soubor).
https://primo.svkhk.cz/permalink/f/6vkui8/420SVKH_AlephBib000780716
- K tvrzi jsou velice stručné informace na straně 111.
- Ve fondu knihovny umístění sklad a signatura B0-11757/1a - absenční výpůjčka, dále studovna v 5. patře a možnost prezenční výpůjčky.
K Vašemu dotazu na časopis Ratibor. Ten je volně přístupný v Digitální knihovně na adrese: https://kramerius.svkhk.cz/ . Prošla jsem celý ročník 1884, ale zmínku o hronovské tvrzi či Hronovu jsem nenašla.
Ve zmiňované Digitální knihovně najdete také vlastivědný časopis: Od Kladského pomezí. V něm je obsažený článek k hronovské tvrzi viz: SOUČEK, František. Založení tvrze a města Hronova. Od Kladského pomezí. Náchod: Družstvo Jiráskův kraj, 1923-1924, roč. 1. s. 45-47.
- Časopis je volně dostupný přes naši digitální knihovnu: https://kramerius.svkhk.cz/ . Do vyhledávacího řádku zadáte název časopisu, posléze vyberete příslušný rok 1923-1924 a příslušné číslo, které má opět označení 1923-1924. Článek je na stranách 45-47.
Dále jsme našly několik informací volně dostupných na internetu. Přikládám odkazy:
(Po)volební noviny: https://www.rozvojhronov.cz/files/2002-5vnoviny.pdf (na stranách 4-5)
Hláska: zpravodaj klubu Augusta Sedláčka: https://www.klub-augusta-sedlacka.cz/Hl%C3%A1ska7-4.pdf (strana 43-47)
Stavebně historický průzkum hronovského svobodného dvora: https://sovamm.cz/PDFs/SySy/Hronov/SHP.PDF
LUDVÍK, Josef Myslimír. Památky hradu, města a panství Náchoda i vlastníkův jeho: https://severovychod.jaybee.cz/files/Pamatky%20Nachoda%20Ludvik.pdf
Použité zdroje
Vyhledávač PRIMO: www.svkhk.cz
Digitální knihovna SVK HK: https://kramerius.svkhk.cz/
Internet
Regionální fond knihovny - studovna 5. NP
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
20.02.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu