Seznamy padlých a raněných vojáků v 1. světové válce
Text dotazu
Dobrý den, před chvílí jsem v rozhlase slyšela vojenského historika pana Stehlíka odpovídat na dotaz, kde se dají zjistit informace o raněných nebo padlých v 1.světové válce. Odpověděl, že je možné tyto informace vyhledat na internetu na stránkách Národní knihovny ČR, že jsou tam nějaké databáze, kde se zadá jméno a je možné zjistit, kde ten člověk bojoval, kde byl raněn apod. Protože můj dědeček v 1.sv.válce bojoval a byl raněn a dnes už nikdo nevíme nic bližšího, chtěla jsem si tyto informace vyhledat. Bohužel, na se na vašich stránkách nemohu zorientovat, kde hledat. Můžete mi poradit.
Odpověď
Dobrý den,
tzv. "Seznam ztrát vydaný ... " najdete  v Digitální knihovně Kramerius Národní knihovny ČR (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946). K dispozici jsou tyto přehledy za roky 1914 (od 12.8.1914) - 1919 (do 14.2.1919).
Abecední rejstřík k „Seznamům ztrát vydaným …“ je také dostupný v Digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809).
Seznamy ztrát vycházely v různých intervalech – každý den, obden, 1x za cca 10 dnů. Pokud víte konkrétní období, kdy byl Váš dědeček padl, můžete si nalistovat „Seznam ztrát“  nebo „Abecední seznam“ z příslušného období.
Další seznamy dostupné v systému Kramerius:
* "Doplňky a opravy vydané  ..."
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24676603),   k dispozici za
roky 1914 a 1915
* "Zprávy o raněných a nemocných vydané ..."
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597520)  za roky
1914-1917
* "Váleční zajatci"
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24597439)  za roky
1916-1918
* "Váleční zajatci v Premyslu"
1915-1916
Všechny dokumenty jsou v Digitální knihovně Kramerius volně přístupné, pouze si na počítač musíte naistalovat DjVu plug-in, který je nezbytný pro prohlížení naskenovaných stránek. DjVu plug-in si můžete zdarma stáhnout na
http://www.caminova.net/en/downloads/download.aspx?id=1.
Podrobné informace k výše uvedeným seznamům padlých, raněných a zajatých vojáků najdete na stránkách Vojenského historického ústavu - http://www.vhu.cz/kde-patrat-po-svych-predcich-padlych-zemrelych-nezvestnych
-ranenych-ci-zajatych-v-prvni-svetove-valce/.
Zmíněné digitalizované seznamy je možné plnotextově prohledat. Naskenované stránky jsou zpravidla přečteny pomocí metody OCR. Na výše uvedených "základních" stránkách jednotlivých seznamů najdete v levém sloupci pole pro zadání hledaného textu a zaškrtávací pole "hledat v aktuálním titulu".
Do vyhledávacího okna můžete zadat příjmení Vašeho pradědečka. Systém prohledá plné texty, které vznikly pomocí metody OCR a najde shody. Je však potřeba počítat s určitou chybovostí při tomto typu vyhledávání. Texty vzniklé pomocí OCR neprocházejí korekturou a vzhledem k poškozené předloze, nekvalitnímu tisku atd. nemusí být slovo vždy správně "přečteno".
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.06.2014 13:50
Jaroslava Čechurová píše:
Úterý 12.09.2017 10:32
Dobrý den, zjistila jsem, že jeden můj pradědeček byl legionářem- František Sádlo, již jsem si vše o něm zjistila. Prosím však o pomoc v hledáním druhého pradědečka, který měl padnout v 1.sv. válce, Václav Job, narozen 23.12.1884 v Žabovřesky č.4 (nad Ohří). Nemohu ho nikde nalézt mezi padlými?! Všude v matričních knihách je uváděna jeho manželka Marie Zderadičková, Jobová, vdova po padlém vojínu...(vzala si 1920 jeho bratra Antonína..vše jsem spolehlivě dohledala) jediný záznam, který jsem našla je Václav Job nar. Pohořelice 1883 zemřel v Zálož. nem. Chrudim 31/3 1918...Děkuji za jakoukoliv zprávu a přeji hezký den
PSK - admin píše:
Pátek 15.09.2017 12:59
Dobrý den, odpověď jsme Vám zaslali prostřednictvím e-mailu. S pozdravem služba PSK
Zdenek Vlk píše:
Úterý 19.12.2017 16:55
Dobrý den.
Dozvěděl jsem se, že bratr mé babičky padl v 1. světové válce. Jmenoval se Václav Šťastný, narodil se 4.8.1892 v Lysé nad Labem č.p.9. V Lysé je také jeho jméno uvedeno na pomníku padlých. Nikde ale nemohu najít kdy a kde padl. Našel jsem několik shodných jmen, ale nacionále neodpovídají ani u jednoho z nich, u některých nebyly ani zapsány. Obracím se proto n Vás s prosbou o radu, kde zjisti úmrtí prastrýce.
Děkuji Vám předem za odpověď.
Zdenek Vlk
PSK - admin píše:
Středa 20.12.2017 14:09
Milan Dyrynk píše:
Sobota 05.01.2019 18:06
Dobrý den.
Jsem občan a zastupitel z obce Černěves Okres Litoměřice. Vím, že z naší obce padlo v první světové válce 14 občanů.
Chtěl bych za pomoci přátel a jejich potomků jim postavit pomník. Ale nemůžu nikde dohledat jejich seznam, ani žádné informace o nich.
Obracím se prosím na vás o radu, kde bych jejich seznam jmen našel popřípadě datum narození a jejich datum umrtí a popř. na kterém bojišti. Děkuji s pozdravem Milan Dyrynk.
PSK - admin píše:
Úterý 08.01.2019 16:43
Milan píše:
Středa 04.12.2019 17:52
Dobrý den. Chtěl bych získet seznam padlích spoluobčanů s Černěvse okr. Litoměřice. Jejich jména neznám, ale je nějaký způsob, jak je získat z archívu. Děkuji s pozdravem Milan Dyrynk.
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 13:48
Dobrý den,
odpověď na stejný dotaz jsme Vám již zaslali prostřednictvím e-mailu. Doporučujeme Vám k nahlédnutí stránky Vojenského historického ústavu, který přehledně zpracoval problematiku pátrání po padlých, zemřelých, raněných, nezvěstných či zajatých v 1. světové válce - http://www.vhu.cz/[…]/.
Na uvedené stránce naleznete také odkazy na periodicky vydávané seznamy ztrát a další dokumenty, které jsou volně přístupné v Digitální studovně Ministerstva obrany ČR - https://kramerius.army.cz/.
Jedná se o jmenné seznamy, je však možné v nich plnotextově vyhledávat. Pokud tedy zvolíte např. Seznam ztrát vydaný... (Verlustliste ausgegeben am) - https://kramerius.army.cz/[…]/uuid:6b980390-1630-11df-b3c0-0013d398622b, můžete v něm hledat i podle okresu nebo obce. Stačí pomocí zaškrtávacího políčka vybrat celé periodikum nebo konkrétní rok a do vyhledávacího pole (pod ikonou lupy vlevo) zadat název obce, okresu. V seznamech se objevují spíše německé názvy obcí, ale můžete vyzkoušet více variant, jednotlivé výrazy je možné spojit operátorem OR. Ten zaručí, že budou vyhledány strany, na kterých se vyskytuje alespoň jeden ze zadaných výrazů.
Německý název pro Černěves může být Tschernowes, Cernowes/Černowes nebo Rotdorf (nejčastěji se užíval asi Černowes), pro Roudnici nad Labem pak Raudnitz.
Pokud byste měl s hledáním potíže, zkuste se obrátit na kolegy z Knihovny Vojenského historického ústavu (http://www.vhu.cz/knihovna/), určitě Vám rádi pomohou.
S pozdravem služba PSK
Ilona Aaouatif píše:
Neděle 04.04.2021 16:13
Dobrý den prosím o informaci k padlému v první světové válce pana Aloise Matouška na pomníku v Hrušce Olomoucký kraj děkuji fotka je z jiné strany kde jsou pouze ti z druhé světové války moc dekuji
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 16:22
Dobrý den,
v databázi padlých v 1. světové válce Vojenského ústředního archivu (http://www.vuapraha.cz/fallensoldierdatabase) jsme Aloise Matouška nenalezli. Jeho jméno se však vyskytuje v seznamu ztrát z 9.2.1918 (č. 651), s. 31 - https://kramerius.army.cz/[…]/uuid:8576bc30-1c65-11df-9cb8-0013d398622b s poznámkou, že byl zraněn a zajat (verw. = verwundet, raněný; kriegsgef. = kriegsgefangen, zajatý). Pobýval ve Vereinigtes Evakuationsspital Nr. 10 v Moskvě.
Pro získání dalších informací se zkuste obrátit přímo na Vojenský ústřední archiv - http://www.vuapraha.cz/kontakty.
Užitečné by pro Vás mohly být i stránky Vojenského historického ústavu, které se týkají pátrání po padlých, zemřelých, nezvěstných, zraněných či zajatých v 1. světové válce (http://www.vhu.cz/[…]/).
S pozdravem služba PSK
Zdeňka Pechmanová píše:
Středa 07.07.2021 19:06
Můj pradědeček Josef Kubát, nar. 1.1.1885 v Jitkově čp.34, ženatý s Boženou Kubátovou, rozenou Boháčkovou, oddaní 21.7.1908 v Sopotech, naposledy bytem Hájek čp.38, okr.Chotěboř, padl v 1.světové válce, neznámo kdy , neznámo kde. Z pozůstalosti po prababičce nezůstaly žádné doklady o úmrtí Josefa Kubáta.
Žádám Vás o pomoc případně radu, kde je možné se dopátrat bližší informace o úmrtí, pohřbení a pod. mého pradědečka. Děkuji za jakoukoliv odpověď
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 16:31
Dobrý den,
Vašeho pradědečka jsme nalezli v databázi Vojenského ústředního archivu, záznam obsahuje také datum a místo úmrtí - http://www.vuapraha.cz/soldier/21286887.
Pokud byste potřebovala další informace, obraťte se, prosím, přímo na Vojenský ústřední archiv - http://www.vuapraha.cz/kontakty.
Služba PSK
Kateřina Leksová píše:
Čtvrtek 02.06.2022 21:09
Dobrý den,
zjistila jsem, že pravděpodobně můj prapradědeček Nikolaus Koczy (Mikuláš Kočí), (narozen 6.12.1871 v Kobeřicích na Opavsku) padl během I. světové války. 12.9. 1893 si vzal ve Štěpánkovicích Kateřinu Koczy (Kočí), rozenou Hluchnikovou. Podle údaje zveřejněném v matrice z 6.2.1918 ve Štěpánkovicích zemřel ve vojenském lazaretu ve Vratislavi, ale v závěru je napsané, že zemřel v roce 1917. Dodnes ho nemohu naleznout v seznamu zraněných nebo padlých. Velice bych ocenila Vaši pomoc při hledání mého předka. Děkuji mockrát.
PSK - admin píše:
Pondělí 06.06.2022 15:14
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Pro vyhledávání předků, kteří byli zapojeni do bojů v první světoví válce, většinou využíváme různé volně dostupné databáze. Například portál „Legie100“, který spravuje Československá obec legionářská ve spolupráci s Vojenským historickým archivem v Praze, a který umožňuje vyhledávání záznamů legionářů (pokud tedy předek byl členem legií). Databáze je dostupná zde: | Legie 100.
Dále využíváme Kartotéku padlých v 1. sv. válce, kterou spravuje Vojenský ústřední archiv. Dostupná je zde: Databáze VHA – Ministerstvo obrany (vuapraha.cz). Ani v jedné z těchto databází jsme však jméno Vašeho prapradědečka nenalezli.
Užitečným zdrojem pro vyhledávání informací o období první světové války je i portál „Velká válka“ (naleznete zde: Velká válka (velkavalka.info)). Portál kromě jiného nabízí možnost vyhledávání vojenských pluků a jednotek podle obcí, z nichž byli do jednotek branci odváženi.
K vyhledávání předků je možné využít také genealogickou databázi My Heritage Library Edition, ke které mají uživatelé NK ČR přístup i z domova. Naleznete ji v přehledu licencovaných databází: https://www.nkp.cz/[…]/prehled-lic-zdroju. Pokud nejste uživatelem NK ČR, máte k dispozici běžnou komerční verzi této databázi s nutností registrace uživatelského účtu (https://www.myheritage.cz/). Databázi jsme namátkově prohledávali zadáním osobních údajů Vašeho předka, nenalezli jsme však relevantní výsledky.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit na Vojenský ústřední archiv, kde by Vám snad mohli poskytnout více informací, kontakty naleznete zde: https://www.vuapraha.cz/adresy-a-kontakty/. Můžete také zkusit kontaktovat pracovníky Československé obce legionářské, kontakty naleznete zde: https://www.csol.cz/kontakt.
Dvořáková píše:
Pondělí 05.09.2022 16:22
Pradědeček prý padl v 1.sv.válce,Kraus Josef Emil nar. 19.8.1877, příslušnost měl v té době Krausebawden/Vrchlabí. Nic jiného o něm nevím. Nemohu ho nalézt v databázi. Prosím o radu, kde hledat. Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.09.2022 13:17
Dobrý den,
v databázi padlých v 1. světové válce, kterou zpřístupňuje Vojenský historický archiv (https://www.vuapraha.cz/databaze-vha/), jsme Vašeho pradědečka také nenalezli, databáze však nemusí být úplná a zahrnovat všechny padlé.
Prohlédli jsme také Seznamy ztrát rakousko-uherské armády z první světové války (Verlustliste ausgegeben am), které vycházely pravidelně od srpna 1914 do února 1919 a obsahují jména padlých, zemřelých, nezvěstných, raněných či zajatých. Ani zde jsme jméno Josef Emil Kraus nenašli, při hledání pouze podle Josefa Krause žádný z nalezených neodpovídal rokem nebo místem narození Vámi uvedeným údajům. Seznamy ztrát jsou volně dostupné v rámci Digitální knihovny Ministerstva obrany ČR (https://digitalnistudovna.a[…]1630-11df-b3c0-0013d398622b), podrobné informace k tomuto zdroji pak naleznete na adrese - http://www.vhu.cz/[…]/.
Pokusili jsme se Vašeho dědečka hledat i v jiných zdrojích a nejúplnější informaci jsme nalezli právě ve výše zmíněné digitální knihovně, a to v Úředním listu Republiky Československé z roku 1925, který zmiňuje Josefa Emila Krause jako nezvěstného od prosince 1914 - https://digitalnistudovna.a[…]899-11eb-8ff5-001b63bd97ba.
V Národní knihovně ČR máme k dispozici také placenou genealogickou databázi My Heritage Library Collection (https://www.nkp.cz/[…]/prehled-lic-zdroju#myh), která obsahuje dva záznamy k Josefu Emilu Krausovi narozenému 19. 8. 1877. Jsou v nich však pouze informace o jeho manželce Emilii (Emě) Krausové (nar. 2. 3. 1893 v Novém Světě), rozené Endler, později Šánové, se kterou se oženil r. 1913. Emilie se pak ještě znovu provdala r. 1929 za Hynka (Ignáce) Šánu.
Můžete se ještě zkusit obrátit přímo na Vojenský historický archiv (https://www.vuapraha.cz/vojensky-historicky-archiv/) nebo Knihovnu Vojenského historického ústavu (http://www.vhu.cz/knihovna/), zda by Vám kolegové neporadili další zdroje, ve kterých byste mohla hledat.
Pradedecek, zraneni 1915 píše:
Pátek 05.05.2023 19:09
Dobry den, hledam zapis o zraneni pradedecka v 1. svetove valce. Zranen 1915, Narozen 1893 Franz ( Frantisek) Somerlik. je mozno neco vyhledat?
PSK - admin píše:
Pondělí 14.08.2023 09:23
Odpověď jsme Vám odeslali na e-mail, služba PSK.
Krejčí píše:
Středa 09.08.2023 09:39
Dobrý den,
Praprapradědeček Jan Krejčí, nar. 6.5.1866 v Určicích čp. 18, je uveden na pomníku obětem 1. a 2. světové války v jeho rodné obci. U záznamu narození je doplněna informace o úmrtí 24.11.1917, bohužel se mi o něm nic jiného nepodařilo najít. Jeho syn Bohumil Krejčí, nar. 29.8.1896 v Určicích čp. 183, byl prý v 1. světové válce 4 roky v zajetí v Rusku, avšak o jeho zajetí se mi také nic nepodařilo dohledat.
Prosím o radu, kde je možné zjistit bližší informace. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 14.08.2023 09:28
Odpověď jsme Vám odeslali na e-mail. Služba PSK.
Josef píše:
Pondělí 12.08.2024 14:32
Dobrý den,
jako mnoho dotazů přede mnou i já bych rád dohledal občany naší obce, kteří padli ve světové válce. Jedná se o obec Košice, okres Kutná Hora. Padlé z vlastní rodiny jsem našel, ale to kvůli tomu, že vím, jak se jmenovali. Jelikož již zde některé rodiny už nežijí či všichni zemřeli, rád bych věděl, jak mám postupovat. Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 14.08.2024 12:52
Dobrý den,
Vojenský ústřední archiv vytváří a zprostředkovává Databázi padlých https://www.vuapraha.cz/[…]/?pl=Ko%C5%A1ice+&dtb=fallen-first
V záznamech bylo ovšem uvedeno pouze místo narození: Košice (není zde jasně specifikováno, o které Košice se jedná (město na Slovensku, Košice u Tábora či Košice u Kutné hory)
Záznamy v databázi by tak bylo třeba porovnat např. se záznamy v matrikách, soupisy obyvatelstva - sčítacími operátory, domovními listy apod.)
Povětšinou je seznam padlých uveden též v kronice obce. Doporučujeme Vám tedy obrátit se na Státní okresní archiv v Kutné Hoře. Zde by měl být fond k obci uložen.
Kronika obce je uvedena konkrétně ve fondu: https://portal.nacr.cz/[…]/e19db388-df6c-42e6-98a7-e21acd8b858c
Další archivní materiály k obci ve fondu SOA Kutná Hora:
https://portal.nacr.cz/[…]/7f000a0c-3bc3-4063-bff1-1707093b71e5
https://portal.nacr.cz/[…]/4581adbd-a43a-47ff-880f-9a71e770cfa6
Občas jsme zmínku o padlých nalezli též v kronice místní školy (záleželo na učiteli, který kroniku vedl, jak obsáhle pojednával i o událostech mimo školu)
https://portal.nacr.cz/[…]/16946296-0540-4fdd-b72f-d4809fc36468
Další užitečnou pomůckou by pro Vás mohla být Digitální studovna Ministerstva obrany ČR: https://digitalnistudovna.army.cz/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu