seznamy časopisů s impakt faktorem
Text dotazu
Přeji dobrý den,
měl bych několik dotazů týkajících se časopisů s impakt faktorem.
1.) Od jakého roku - myšleno v celosvětovém měřítku - jsou seznamy vydávány? Hlavně tedy STM obory. Předpokládám, že nejprve v tištěné verzi.
2.) Jsou někde v ČR v úplnosti k mání? (rok 1996 a dřívější) A za jakých podmínek? Např. lze je vypůjčit formou MVS, anebo jsou již zdigitalizovány a dostupné?
3.) Pokud nejsou v ČR v úplnosti k mání, lze je sehnat z ciziny?
Děkuji moc za ochotu a čas.
Odpověď
Dobrý den,
níže zasíláme odpovědi na Vaše dotazy k časopisu Science Citation Index. Journal Citation Reports:
1) Otcem citačního rejstříku je profesor Eugen Garfield, který v roce 1958 založil ve Philadelphii Institute of Scientific Information (ISI). Jeho myšlenka zabývat se citovanými prameny ve vědeckých pracích - analyzovat je a vyhodnocovat - začala nabývat konkrétních forem v roce 1961, kdy ISI obdržel grant National Institute of Health k vytvoření experimentální databáze Genetic Citation Index použitím citačního indexování.
Od roku 1965 vycházel v tištěné verzi a později na CD - Romu Science Citation Index. Journal Citation Reports (Science Citation Index. Journal Citation Reports. Philadelphia: Institute For Scientific Information. ISSN 0161-3170 ).
2) Science Citation Index. Journal Citation Reports je dostupný v několika knihovnách v ČR. V žádné z nich ovšem není dostupný zcela v úplnosti.
V Národní knihovně ČR jsou pod signaturou Pc 3750 dostupné ročníky 1965 - 1985 (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=030gk3%20%20%20%20&caseId=1&drawerId=47&recordId=4700077&bookmarkId=null&filterId=null&page=null  ) Knihovna Akademie Věd ČR by dále měla vlastní pod signaturou  I C 7 ročníky 1990 - 1997.
Některé vybrané ročníky vlastní i další knihovny v ČR: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000098526&local_base=SKC
Od roku 1997 jsou záznamy dostupné v elektronické podobě v rámci licencované databáze: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju/prehled-lic-zdroju/#jcr
Dokumenty jsou dostupné v dané uvedené knihovně.
3) Žádost o zprostředkování výpůjčky časopisu prostřednictvím MVS můžete zcela určitě zkusit podat. Je ovšem třeba počítat s tím, že knihovny obecně časopisy prostřednictvím MVS příliš nepůjčují. Nejedná se ovšem o jednoznačné pravidlo. Výpůjčka tedy není zcela vyloučena. V případě zamítavé odpovědi na žádost o výpůjčku je možné prostřednictvím MVS dále zažádat alespoň o kopie konkrétního článku či stran.
MVS v NK ČR viz. https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/ziskat-knihu-nebo-kopie-z-jine-knihovny
Zdroje:
* https://community.endnote.com/t5/Citation-Impact-Center/Web-of-Science-Coverage-Expansion/ba-p/10663
* https://www.lf3.cuni.cz/cs/pracoviste/svi/vedec/IF-citovanost.pdf
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.08.2018 10:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu