Seznam vězňů
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zdali existuje nějaký seznam současných či bývalých odsouzených lidí-trestanců?
Pokud ano, za jakých podmínek je dostupný a kde jej najdu?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
seznam osob ve výkonu trestu obsahuje Centrální evidence vězněných osob, spravovaná Vězeňskou službou ČR, informace o odsouzených osobách jsou pak také součástí Evidence odsouzení v Rejstříku trestů. Vzhledem k tomu, že se jedná o citlivé osobní údaje, jsou ovšem tyto evidence neveřejné a neexistuje žádný veřejně přístupný rejstřík, ze kterého by bylo možné podobné informace zjistit. Režim ochrany zmíněných evidencí je upraven zákonem č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky a zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, kteréžto zabezpečují každému občanovi České republiky i cizinci, že s jeho osobními údaji bude nakládáno jen v mezích zákona a nebudou zneužity. Vězeňská služba ČR zveřejňuje týdně statistická hlášení o počtech vězněných osob (http://vscr.cz/informacni-servis/statistiky/tydenni-statisticke-hlaseni/). Dle posledního hlášení z 6. 12. 2017. bylo v českých vazebních věznicích a věznicích Vězeňské služby ČR umístěno celkem 22 361 osob (včetně mladistvých).
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2017 08:00
Jirka - Plzeň píše:
Čtvrtek 18.10.2018 12:08
Dobrý den.
A nestačilo by zveřejnit jen nějaký dotazovací formulář, kde by se zadalo např. rodné číslo jedince a třeba telefonní číslo kam zaslat odpověď, a třeba doplnit nějaká kontrolní data, např. třetí písmeno v příjmení apod. a přišla by SMS, kde jedinec je umístěn ?, popřípadě dokdy tam asi bude.
To by mohlo být přijatelné pro ty, co si potřebují zjistit, zda v NVÚ není někdo, koho hledají.
A tak se vlastně nebude zveřejňovat nic z osobních dat a vrácený název NVÚ by byl tím anonymizován a tak nezveřejněný ve daném formuláři.
Klidně by to mohlo být zpoplatněno třeba SMS platbou, kde by SMS mohla obsahovat jen název NVÚ.
Předem dík.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 18.10.2018 13:16
Dobrý den,
svůj návrh zkuste zaslat na Vězeňskou službu ČR. Jako knihovna nemáme v dané záležitosti žádné možnosti ani pravomoce.
Vlachová Marcela píše:
Čtvrtek 10.09.2020 16:08
Dobry den jsem přítelkyně jednoho z vězňů a nemohu se dopatrat kam jej přidělili. Kde to mohu zjistit.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 14.09.2020 16:05
Dobrý den,
podobný dotaz jsme již před časem zpracovávali, viz Archivu PSK:
'...seznam osob ve výkonu trestu obsahuje Centrální evidence vězněných osob, spravovaná Vězeňskou službou ČR, informace o odsouzených osobách jsou pak také součástí Evidence odsouzení v Rejstříku trestů. Vzhledem k tomu, že se jedná o citlivé osobní údaje, jsou ovšem tyto evidence neveřejné a neexistuje žádný veřejně přístupný rejstřík, ze kterého by bylo možné podobné informace zjistit. Režim ochrany zmíněných evidencí je upraven zákonem č. 555/1992 Sb., o Vězeňské službě a justiční stráži České republiky a zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, kteréžto zabezpečují každému občanovi České republiky i cizinci, že s jeho osobními údaji bude nakládáno jen v mezích zákona a nebudou zneužity. Vězeňská služba ČR zveřejňuje týdně statistická hlášení o počtech vězněných osob (http://vscr.cz/[…]/)....'
https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/seznam-veznu
Domníváme se, že získat tuto informaci nebude jednoduché. Informace by mohly být poskytnuty asi pouze přímým rodinným příslušníkům. Zkuste se spojit s nimi, příp. se poradit s nějakou právnickou poradenskou službou; najdete i na internetu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu