Seznam pošt před rokem 1950
Text dotazu
Dobrý den knihovno, existuje nějaký seznam poštovních úřadů před rokem 1950, konkrétně hledám poštu v Praze Záběhlicích. Zajímalo by mne v jakém domě se pošta nacházela popřípadě další informace. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
seznamy pošt byly čas od času vydávány. Ve fondu Národní knihovny ČR máme např. z roku 1927; Záběhlická pošta je tam uvedena, ale bez bližších údajů. V roce 2012 vydalo Poštovní muzeum knihu Monografie československých a českých známek a poštovní historie. 20. díl: Historický vývoj názvů pošt a poštoven v českých zemích od 16. století po současnost. Autorem je Jiří Kratochvíl. Jsou zde uvedeny historické názvy pošt, tak jak se v průběhu let měnily. Doporučujeme i Poštovní muzeum https://www.postovnimuzeum.cz/, kde je bohatá expozice a mohl  byste tam něco k problematice, která vás zajímá, najít.
K tématu můžeme doporučit knihu  Pražské pošty: historie a současnost. Ukázky níže.
Pošty na území městského obvodu Praha 10
Správní obvod: Praha 10; Městská část: Záběhlice
Názvy: 1. 12. 1960 Praha 106; 1. 1. 1973 106 00 Praha 106
Adresy: 1. 12. 1960-dosud Malinová 1/1739
Funkce: 1. 12. 1960-dosud dodávací
V katastru Záběhlic vyrostla v letech 1929-37 vilová čtvrť Zahradní Město. Až plánovaná navazující výstavba sídlišť Zahradní Město-východ a -západ v letech 1963-69 přinesla rozhodnutí otevřít pro tuto lokalitu novou poštu. Stalo se tak 1. 12. 1960 v přízemní přístavbě obytného panelového domu v Malinové 1/1739. Pošta měla od počátku službu dodávací a její doručovací obvod tvoří v podstatě nejen sídliště Zahradní Město, ale i staré Záběhlice; předtím zde doručovala záběhlická pošta Praha 104. Pošta má samostatný pavilon, který je připojen
к sousednímu panelovému domu. Na malém prostoru je 7 přepážek, 60 PO boxů, vchody do pokladny, к poštmistrovi a pojišťovacím službám. Provoz doručovatelů je v zadní části budovy se samostatným vchodem.
Pošta na Zahradním Městě pracuje od roku 1960 v Malinové ulici 1/17)9 (foto 200))
100 07 Praha 107
Přílohy
Přehled rozmístění pošt podle katastrů města Prahy
katastr  m. část pošta     období
Záběhlice            4              41           1929-78
141 00 Praha 41
Správní obvod: Praha 4; Městská část: Záběhlice
Názvy: 1. 7. 1929 Praha 85; 1959 Prag 85-Praha 85; 1945 Praha 85;
15. 11. 1948 Praha 155; 1. 7. I960 Praha 41; 1. 1. 1975 141 00 Praha 41;
1. 7. 1978 zrušena
V tomto domě na Roztylském náměstí 6/1422 na rohu s ulicí Severovýchodní I. sídlila pošta v letech 1929-78 (foto 2008).
(Pozn. je tam obrázek Javorina)
Správní obvod: Praha 10; Městská část: Záběhlice
Názvy: 29. 10. 1908 Záběhlice u Hostivaře-Zaběhlitz bei Hostivař; 1918 Záběhlice u Hostivaře; 1920 Záběhlice; 1922 Praha 75 (Záběhlice);...1.11.1980 zrušena
První sídlo záběhlické pošty bylo v letech 1908-21 v Záběhlické ulici 91/182 (foto 2008)
Pošty na území městského obvodu Praha 10
110/129; 1926?-30 Záběhlická 129/69; 1950-41 V Korytech 5/1648;
1941-1. II. 1980 V Korytech 21/2307
Funkce: 29. 10. 1908-49 dodávací; 1949-30. 3. 1952 podávací;
1952-30. 11. 1960 dodávací; 1. 12. 1960-1. 11. 1980 podávací
...
Pošta v centru starých Záběhlic však vznikla již roku 1908. Bylo to v domě čp. 182 v dnešní ulici Záběhlická. Roku 1921 se pošta stěhuje do blízkosti zámku do čp. 129 a někdy kolem roku 1926 zase do čp. 69. Všechny uvedené přesuny probíhaly v jediné ulici -  Záběhlické.
Teprve roku 1930 se pošta přesouvá západněji do ulice V Korytech, nejprve do domu čp. 648  v dolní části ulice, roku 1941 pak výše do činžovního domu čp. 1174. V tomto domě pak vydržela až do zrušení roku 1980.
První poštmistrovou v Záběhlicích byla Marie Trejbálová, o dva roky později pak Marie Kalábová, od roku 1916 Gottlieb Slavík, od roku 1922 Barbora Ilejlová, od roku 1933 pak Josef Výšin.
Zdroj: KRATOCHVÍL, Jiří. Pražské pošty: historie a současnost. Praha: Libri, 2009.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4a9bf1a0-0573-11e5-91f2-005056825209
Další zajímavá publikace:
Když v roce 1813 získal Záběhlice Jakub Wimmer, připojil к nim osadu Roztyly. Dolní Roztyly leží v kotlině svažující se od vrchu Homole k Botiči, Horní Roztyly zabírají území na pláni západně od Chodova.
První zmínka o Roztylech, jež dnes spolu s částí katastru Záběhlic spadají к Praze 4, se vztahuje к roku 1185...
V polovině 19. století, kdy vlastnil Roztyly spolu se Záběhlicemi Karel Korb z Weidenheimu, stálo v obci už 11 domů a žilo zde asi 80 lidí. Na přelomu 19. a 20. století se počet domů zvýšil na 16 a počet obyvatel vzrostl na 154. Zdejší děti navštěvovaly školu v Záběhlicích, pošta pro vesnici byla v Krči a fara v Michli.
V roce 1922 byly Roztyly spolu se Záběhlicemi připojeny к Praze.
Zdroj: VÝRUT, Karel. Kapitoly z pražské historie. Pelhřimov: Nová tiskárna, 20001.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fd5d5180-7952-11e7-8b50-001018b5eb5c
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.10.2018 19:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu