Seznam poddaných podle víry 1651 Jicinsko
Text dotazu
Hezký den potřeboval bych vědět zda existuje záznam jména Horčička v obci Sedliště b seznamu poddaných z 1651 podle víry. Obec se nachází u Kopidlna a Jičína. Děkuji mnohokrát .
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný v rámci služby Ptejte se knihovny.
Jak uvádíme v jedné z předchozích odpovědí na obdobný dotaz, Jičín, potažmo Jičínsko, patří do skupiny panství a měst, k nimž soupisy nejsou k dispozici; buď se nedochovaly, anebo nebyla data k soupisu odevzdána – viz https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/dotaz-k-berni-rule-a-soupisu-poddanych-podle-viry. Nedaleké Sedliště na tom tak pravděpodobně bude shodně.
Uvedené příjmení jsme hledali ještě v berních rulách a generálním rejstříku berních rul a soupisů poddaných; ve jmenované obci či jejím bezprostředním okolí jsme záznam o osobách se jménech Horčička nenalezli. Níže tedy zasíláme alespoň přehled o jméně Horčička napříč kraji (v některých případech sedí alespoň kraj a oblast, kde byste chtěl Horčičky hledat) a doporučujeme k případnému vlastnímu prostudování publikaci „Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko (2000):
*Horčička Jan, kraj Bechyňsko, obec Miličín, soudní okres i panství/statek Mladá Vožice;
*Horčička Jan a Václav, kraj Chrudimsko, obec Ostřetín, soudní okres Holice, panství/statek Pardubice, sedlák;
*Horčička, Jiřík, kraj Chrudimsko, obec Bylany, soudní okres Chrudim, panství/statek Heřmanův Městec (špitál), sedlák;
*Horčička, Martin, kraj Hradecko, obec Cidlina, soudní okres Lomnice nad Popelkou, panství/statek Milíčeves, sedlák;
*Horčička, Matěj, kraj Chrudimsko, obec i soudní okres Vysoké Mýto, královské město, krejčí;
*Horčička, Václav, kraj Kouřimsko, obec a panství Cerhenice, soudní okres Kouřim, chalupník.
Zdroje a doporučená literatura:
ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri, 2003. sv. 1, s. 539, 544. ISBN 80-7277-058-6.
MATUŠÍKOVÁ, Lenka, ed., KUKÁNOVÁ, Zlatuše, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Hradecko-Bydžovsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2000. 4 sv. (1539 s.).
PEŠÁK, Václav. Berní rula, Sv. 12, 1. díl: Kraj Hradecký. Praha: Státní nakladatelství učebnic v Praze, 1951, s. 152.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.05.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu