Seznam hospodářů v obci Bykoš dle berní ruly 1654
Text dotazu
V berní rule 1654 je v seznamu bykošských hospodářů uvedeno jméno Jan Kytlík. Jsou u tohoto jména uvedeny ještě nějaké další doplňující údaje či infromace? Děkuji za pomoc T. Kytlík
Odpověď
Dobrý den,
na Váš dotaz jsme našli následující informace:
Jan Kytlík hospodařil ve vsi Bykoš, která patřila pod panství Suchomasty, jehož majitelem byl Vilím Václav František z Talmberka. Vlastnil 72 strychů orné půdy, na jaro osíval 26, na zimu 19 strychů. Byl majitelem 5 ks potahů (koní nebo volů), mohl vlastnit 7 ks krav, měl ale jenom 4. Dále měl 9 jalovic, 23 ovcí a 26 sviní.
1 strych (jitro, korec, měřice) je stará česká plošná míra = 0,288 ha.
Použité zdroje
HRADECKÝ, Emil. Berní rula. 26, Kraj Podbrdský. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 381 s., tb., rejstř., mp.
Akademický slovník cizích slov. 2. díl, L-Ž. 1. vyd. Praha: Academia, 1995. 446-834 s. ISBN 80-200-0524-2.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
09.03.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu