Seznam cihelen
Text dotazu
Seznam cihelen a znaků na cihlách v létech 1918 - 1939
Odpověď
Bohužel k Vašemu dotazu jsme nenalezli zcela vyhovující výsledky. V souborném katalogu knih ČR se vyskytuje pouze adresář cihelen z roku kolem 1897. Přesto záznam dokumentu uvádíme:
Adressář cihelen v Čechách, na Moravě a ve Slezsku = Adressbuch der Ziegelein in Böhmen, Mähren und Schlesien. 1897 / sestavil Ferdinand Klika. -- Praha : Časopis Reklama, [1897] (J. Hipmann). -- 75 s. : il. ; 17 cm
K vypůjčení prezenčně v Národní knihovně.
Částečná informace by mohla být obsažena v publikaci
:
1. Kallauner, Otakar. O tuzemských cihlářských závodech : některé slovanské cihelny. [Část 1] / Otakar Kallauner. -- Brno : Výzkumný ústav pro průmysl silikátový, 1925. -- 10 s. : il. ; 8°. -- (Zprávy Výzkumného ústavu pro průmysl silikátový, Brno, Česká technika ; roč. 1925, sk. 2, č. 6)
K vypůjčení prezenčně v Národní knihovně.
2. BALÁŠOVÁ, Dana. K etnografickému studiu cihlářského dělnictva: cihlářské dělnictvo pražských příměstských vsí. Praha: FF UK, 1978, 139 s., 65 fot.
Anotace:
Nástin vývoje cihlářství a zprůmyslnění cihlářské výroby v Čechách v 19. a na počátku 20. století. Výroba pálených cihel a tašek v letech 1890-1940. Cihlářské podnikání na území bývalých obcí Bubenče a Dejvic v 19. a na počátku 20. století. Sociální postavení a pracovní podmínky cihlářského dělnictva v Praze v letech 1900-1914. Bytové poměry sklářských rodin v Praze v letech 1900-1914. Úloha odborové organizace cihlářských dělníků v revolučních bojích za základní demokratická práva v letech 1900-1914.
Dostupná v knihovně Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Pro více informací byste se mohl obrátit také na sběratele cihel
:
Článek "Tajemné značky na cihlách..." na
http://www.denik.cz/z_domova/tajemne_znacky_na_cihlach20070.html ::
web:
http://www.prumyslovka.cz/
Fakulta stavební ČVUT v Praze
Thákurova 7/2077
166 29 Praha 6
web:
http://www.fsv.cvut.cz
Ústav českých dějin
Filozofická fakulta UK
Náměstí Jana Palacha 2
116 38 Praha 1
Tel.: +4202 2161 9204
web:
http://ucd.ff.cuni.cz
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.07.2008 14:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu