Seznam českých vojáků bojujících pod Maxmiliánem I. v Mexiku 1864-67
Text dotazu
Dobrý den, pomáhám paní z USA hledat české předky a psala mi, že prý snad jeden z jejích předků bojoval v armádě Maxmiliána I. ve válce v Mexiku v letech 1864-67. Nic dalšího ale neví (máme pár tipů na jména), ani neví, jestli to vlastně je pravda - dal by se tedy někde (nejlépe na internetu) najít jmenný seznam českých vojáků z této války?
Díky předem za odpověď :)
Odpověď
Vážená paní (...),
bohužel Vás budu muset zklamat. Pokud je mi známo, nic takového v on-line verzi neexistuje a pravděpodobně bude nutno přistoupit k archivnímu prvovýzkumu. Musím Vám doporučit, abyste se obrátlily na naše kolegy v Rakousku, v Österreichisches Staatsarchivs - Kriegsarchiv (viz https://www.oesta.gv.at/ueber-uns/abteilungen/kriegsarchiv1.html, respektive v přehledu fondů viz https://www.archivinformationssystem.at/detail.aspx?ID=3205), kde by teoreticky mohlo něco být - např. seznamy vojáků, které převáželo c. a k. námořnictvo do Mexika.
Pokud si dobře pamatuji, tak kdysi jsem na webu (tuším na stránkách http://www.kuk-wehrmacht.de) seznam důstojnického sboru rakouského dobrovolnického sboru v Mexiku. Tento web je ale bohužel již nefunkční a nepodařilo se mi najít jeho archivní werzi ve webarchivu. Každopádně ale šlo jen o důstojníky a bez udání národnosti. S tou je to obecně v druhé polovině 19. století stále dost problematické, neboť je dost problematické, podle čeho ji určovat. Do Mexika se sice přihlásilo množství vojáků a důstojníků z Českých zemí, ale zda se považovali za Čechy, Němce, Rakušany, či jinou národnost velmi často není známo a není podle čeho to spolehlivě určit. Samotné příjmení sice může napovědět, jakého původu dotyčný byl, ale zda je možné jej brát jako "českého" vojáka je problematické Viz paměti Hornorakušana z Lince Richarda Kutschery na mexické tažení - https://www.ooegeschichte.at/media/migrated/bibliografiedb/hbl1966_1_2_86-111.pdf. Pan Kutschera byl dle jména zcela jistě českého původu, ale jak vidno identifikoval se jako Hornorakušan.
Použité zdroje
internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
01.11.2022 00:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu